Κυριακή 24.11.2024
More

    Σημαντικός ο ρόλος του εμβολιασμού για τη λύσσα

    Ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις που στοχεύουν στην άγρια πανίδα και ειδικότερα στις αλεπούδες

    Ξεκίνησαν από χθες και θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου οι εναέριες ρίψεις εμβολίων κατά της λύσσας σε συνέχεια υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμών από την αρμόδια διεύθυνση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Η Ελλάδα είναι ελεύθερη λύσσας από το 2021 όμως με το τελευταίο κρούσμα να αναφέρεται στο 2014 αποδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος του εμβολιασμού από αέρος που στοχεύουν στην άγρια πανίδα και ακόμη ειδικότερα στις αλεπούδες που θεωρούνται ως ο κύριος φορέας της συγκεκριμένης ζωοανθρωπονόσου.

    Ο εμβολιασμός γίνεται με δολώματα  που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της λύσσας με την κτηνίατρο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ιωαννίνων Χρυσάνθη Καραπέτσου να δίνει μερικές χρηστικές συμβουλές για εκείνους που τυχόν έρθουν σε επαφή με κάποιο εμβόλιο στην ύπαιθρο τι πρέπει να αποφύγουν και τι να προσέχουν.

    Καταρχάς οι ρίψεις των εμβολίων γίνονται κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας σε απόσταση μέχρι και 50 χιλιόμετρα από αυτά κάτι που σημαίνει ότι οι περιοχές της Ηπείρου στις οποίες ήδη πέφτουν εμβόλια είναι οι νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας αντίστοιχα.

    H διασπορά των δολωμάτων διενεργείται στους χώρους διαβίωσης των ζώων – στόχων και δεν θα εφαρμοστεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

    Όταν τα ζώα της άγριας πανίδας καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου.

    Το εμβόλιο δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού:

    περιέχει εσωτερικά μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σε ένα περίβλημα, ελκυστικό για την αλεπού, που περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου).

    Η κα Καραπέτσου τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που δουν κάποια εμβόλιο να αποφύγουν να το αγγίξουν, αλλά να ενημερώσουν την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία. Αν παρόλα αυτά υπάρξει περίπτωση επαφής με το εμβόλιο αν αυτή γίνει με γυμνά χέρια, τότε ο πολίτης θα πρέπει να ακολουθήσει αντιλυσσική θεραπεία.

    Κανένας κίνδυνος για τους κυνηγετικούς σκύλους

    Η κα Καραπέτσου διασκέδασε και τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν πολλοί κυνηγοί ότι η λήψη του εμβολίου από τον κυνηγετικό σκύλο μπορεί να του προκαλέσει κάτι σοβαρό, διευκρινίζοντας ότι το ζώο δεν κινδυνεύει να πάθει το παραμικρό από το εμβόλιο, σε αντίθεση με τον κυνηγό που δεν πρέπει να προσπαθήσει να το βγάλει από το στόμα του καθώς και τότε θα πρέπει να ακολουθήσει ο ίδιος αντιλυσσική θεραπεία.

    Συλλογή δειγμάτων με αντίτιμο

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών από αέρος, θα ξεκινήσει η περίοδος της ενεργητικής επιτήρησης για διάστημα δύο μηνών με τον κυνηγετικό κόσμο να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Οι κυνηγοί δικαιούνται να ασκούν θήρα κατά των αλεπούδων και να προσκομίζουν το νεκρό ζώο στην Κτηνιατρική ώστε να γίνει εργαστηριακός έλεγχος για το αν είναι ή όχι φορέας της λύσσας.

    Για κάθε άτομο αλεπούς που θα φέρουν στην υπηρεσία, οι κυνηγοί θα εισπράττουν το ποσό των 50 ευρώ, ενώ εξακολουθεί να ισχύει και το πρόγραμμα της παθητικής επιτήρησης κατά της λύσσας, όπου αν οποιοσδήποτε εντοπίσει ένα νεκρό ζώο στο δρόμο είτε μετά από ατύχημα είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, εφόσον το ζώο δεν βρίσκεται σε κατάσταση σήψης, μπορεί επίσης να το προσκομίσει στην Υπηρεσία και να λάβει το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ