Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μεγάλο πρόβλημα οι αυξήσεις στο βρεφικό γάλα

    Εν αναμονή των ανακοινώσεων και παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιβολή πλαφόν σε 1.500 είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης ως ένα μέτρο ανάσχεσης των ανατιμήσεων που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά που τρομάζουν καθημερινά και μόνο στη σκέψη πως θα χρειαστεί να επισκεφθούν το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους.

    Ακόμη χειρότερα όμως και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά, με το βρεφικό γάλα να έχει καταγράψει κατακόρυφη άνοδο στην τιμή πώλησης το τελευταίο εξάμηνο, που ξεπερνά το 40% ενώ σε κάποιες ειδικές κατηγορίες όπως είναι αυτές του γάλακτος που συνταγογραφείται για αλλεργίες των βρεφών, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένα κουτί βρεφικό γάλα που κόστιζε μέχρι πριν έξι μήνες 14,50 ευρώ σήμερα πωλείται στα φαρμακεία στην τιμή των 19,00 ευρώ ενώ η τιμή ενός σκευασμάτων που θεωρείται ειδικής διατροφής, έχει ξεπεράσει τα 31,00 ευρώ!

    Όπως ανέφερε ο Γιώργος Γεωργιάδης, ταμίας του Δ.Σ και εκπρόσωπος Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων μιλώντας στο ITV, η κατάσταση με τις αυξήσεις στο βρεφικό γάλα έχει φτάσει στο απροχώρητο με πολλές οικογένειες πλέον να μην έχουν καν τη δυνατότητα της προμήθειάς του.

    Όπως ανέφερε, οι φαρμακοποιοί αισθάνονται και προβληματισμένοι για την κατάσταση, δυστυχώς όμως και δικαιωμένοι, καθώς όταν έγινε η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς στο βρεφικό γάλα είχαν επισημάνει τον κίνδυνο να εκτιναχθεί η τιμή στα ύψη. «Μιλάμε για ένα ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό και όχι για ένα εμπορικό προϊόν. Η απελευθέρωση όχι μόνο δεν οδήγησε σε μείωση τιμών, αλλά τις εκτίναξε στα ύψη και για αυτό μόνον οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται. Άλλοι αισχροκερδούν και όχι ο δικός μας κλάδος που πουλά το γάλα με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους 15% το οποίο ορίζεται με αγορανομική διάταξη. Παράλληλα, εκτός από τις διαρκείς αυξήσεις των τιμών που είναι αδικαιολόγητες γιατί δεν υπάρχει λογική εξήγηση πως το ίδιο γάλα είναι ακριβότερο στην Ελλάδα κατά 170-200% από τη Σουηδία ή την Ολλανδία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολύ σοβαρές ελλείψεις σε συγκεκριμένα γάλατα. Ευελπιστούμε ότι το υπ. Ανάπτυξης θα εντάξει και το βρεφικό γάλα σε αυτή τη λίστα των προϊόντων στα οποία θα επιβάλλει ένα πλαφόν, γιατί είναι πάρα πολλές οικογένειες που δε μπορούν να αγοράσουν το γάλα για τα παιδιά τους», τόνισε οκ. Γεωργιάδης.

    Συνέχεια στην αυξητική καταγραφή των ιώσεων

    Στα φαρμακεία των Ιωαννίνων στο μεταξύ, συνεχίζεται η καταγραφή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης τύπου Α και Β όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, κάτι που είχε ξεκινήσει μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και πλέον φαίνεται πως κορυφώνεται.  «Αρχίσαμε να το βλέπουμε πριν την περίοδο των εορτών και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, κάτι που προκύπτει και από τα αποτελέσματα των self tests τα οποία διενεργούμε. Δεν είναι όμως μόνο ο κορωνοϊός, είναι και η γρίπη, είναι και ο στρεπτόκοκκος αλλά και ο πνευμονιόκοκκος, τα νοσήματα στα οποία διενεργούνται τεστ στα φαρμακεία και με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τα φαρμακεία παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο ως πρωτοβάθμιοι φορείς υγείας και ως ένας βασικός πυλώνας της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ