Κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει γύρω από το μείζον θέμα της αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΙ, παρότι το νοσοκομείο εδώ και ένα δεκαήμερο περίπου παραμένει «ακέφαλο», μετά την αποχώρηση του αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας πλέον κ. Κατσακιώρη και τη μη ανανέωση της θητείας του αναπλ. διοικητή κ. Ντιναλέξη.
Εν αναμονή του ορισμού νέας διοίκησης – πιθανολογείται ότι θα αναλάβει χρέη προσωρινού διοικητή ασκώντας παράλληλα καθήκοντα με το νοσοκομείο Χατζηκώστα ο Σπυρ. Δερδεμέζης, μέχρι την οριστική αξιολόγηση των αιτήσεων για τις θέσεις διοικητών από το υπ. Υγείας – και αντιλαμβανόμενη την τεράστια ανάγκη αφενός της αναβάθμισης του ΤΕΠ και αφετέρου το τεράστιο λάθος που έγινε με την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εναλλακτική, η ηγεσία του υπ. Υγείας προωθεί μία μέση λύση για το έργο.
Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν πως η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας και οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου επεξεργάζονται ήδη μία εναλλακτική που θα άρει το αδιέξοδο αφενός και αφετέρου θα βάλει σε ράγες υλοποίησης το τόσο σημαντικό έργο.
Στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΔΑΚΕ Νοσηλευτών Βορ. Ελλάδος ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης σε συζήτηση που είχε με στελέχη της ΔΑΚΕ φέρεται να υποστήριξε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ποσού 4,5 εκ. ευρώ περίπου για την αναβάθμιση του ΤΕΠ και πως σύντομα θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Το ποσό των 4,5 εκ. ευρώ περίπου αν φυσικά ευσταθεί, δεν είναι σίγουρα το 1,7 εκ. που αρχικά είχε ενταχθεί για το έργο, ούτε όμως και πλησιάζει τα 11,5 εκ. που είναι το συνολικό κόστος του έργου με βάση τη ρυθμιστική μελέτη ανάπτυξης.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συζητήσεις που εξελίσσονται σε καλό κλίμα μάλιστα με το ΠΓΝΙ να ασκεί πιέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του ποσού, ώστε να φτάσει σχεδόν στα 6 εκ. ευρώ, με το οποίο μπορεί να γίνει μία σημαντική αναβάθμιση του ΤΕΠ.
Στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μάλιστα υπάρχει και η παράμετρος της ανάληψης του κόστους για την προσαρμογή της μελέτης των 11,5 εκ. από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος.
Το χρηματοδοτικό εργαλείο
Ατύπως, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, με τις πληροφορίες να βγαίνουν με το σταγονόμετρο προκύπτει πως η αναζήτηση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης από τη διαδικασία της αναθεώρησης, πλην όμως αυτό είναι εξαιρετικά επισφαλές, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων. Τα έργα που έχουν ενταχθεί με ώριμες μελέτες στο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025 χωρίς δυνατότητα παράτασης της εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου. Επομένως, η προοπτική της χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να μοιάζει ενδιαφέρουσα ή και ελκυστική, πλην όμως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, το έργο θα μπει με το «καλημέρα» σε ευθεία τροχιά αμφισβήτησης. Από εκεί και ύστερα όμως, αν δεν υπάρχει η διαθεσιμότητα κονδυλίων από το Ανάκαμψης, και με δεδομένη την αδυναμία λόγω έλλειψης πόρων της Περιφέρειας Ηπείρου να χρηματοδοτήσει το έργο μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου, το πιο λογικό είναι να βρεθούν τα κονδύλια από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου στο νέο ΕΣΠΑ.
Τι μπορεί να γίνει
Σε τεχνικό επίπεδο, εκτιμάται, ότι με ένα ποσό της τάξης των 4,5 – 6 εκ. ευρώ μπορεί να γίνει ένα νέο κτίριο δίπλα στο ΤΕΠ, στο οποίο θα μπορούν να μεταφερθούν νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η υποδοχή ή τα ακτινοδιαγνωσιτκά τμήματα που σήμερα ασφυκτιούν μαζί με όλα τα υπόλοιπα τμήματα στους εξαιρετικά ανεπαρκείς χώρους του υφιστάμενου Τμήματος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ