Η ασφαλής πόλης ως βιώσιμη πολιτική
Τις προάλλες στην Ανεξαρτησίας, αυτοκίνητο είχε σταματήσει στον δρόμο και ετοιμαζόταν να ανέβει στο πεζοδρόμιο για να παρκάρει «για ένα λεπτό». Καθυστερούσε όμως γιατί έβλεπε ότι ερχόμασταν κι εμείς οι πεζοί από απέναντι. Ατυχία, υπάρχουν και πεζοί εκεί έξω που θέλουν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια. Σήκωσα το χέρι μου για να του ζητήσω να μην ανέβει στο πεζοδρόμιο μέχρι να περάσουμε όλοι μας.
Μία άλλη μέρα στο κέντρο της πόλης, με τα νέα πεζοδρόμια που είναι πιο χαμηλά ώστε να είναι και πιο ομαλή η κίνηση των ανθρώπων, περιμέναμε λίγα λεπτά ώστε να βολευτεί ολόκληρο ένα αυτοκίνητο… πάνω στο πεζοδρόμιο που είχε ανέβει με ευκολία.
Τέτοια παραδείγματα έχουμε όλοι μας και τα παρακάμπτουμε, δεν κάνουμε τίποτα πέρα από υπομονή και πέρα από το να κοιτάμε να φυλάξουμε τον εαυτό μας. Αν κάτσουμε να πιάσουμε κουβέντα μπορεί και να φτάσουμε να τσακωθούμε πόσο μάλλον αν φωνάξουμε και την Τροχαία. Σήμερα ο πολίτης που έχει δίκιο φοβάται ότι θα μπλέξει και αποφεύγει τις αντιθέσεις. Αλλά δεν λειτουργεί και το σύστημα πρόληψης καλά. Η Τροχαία αν κληθεί μπορεί να κόψει μία κλήση και άλλωστε κάνει και ελέγχους συστηματικά και βεβαιώνει παραβάσεις. Γιατί δεν αλλάζει κάτι ριζικά, γιατί δεν αισθανόμαστε ότι αλλάζουμε επίπεδο;
Υπάρχουν προφανείς λόγοι με κυριότερο, ότι είμαστε μια κοινωνία που στηρίζεται πολύ στην ατομική συμπεριφορά. Κι αυτό αυξάνεται με τα χρόνια. Ο πολίτης ως άτομο βλέπει πρώτα το συμφέρον και μετά το συλλογικό καλό. Αλλά αυτή είναι περισσότερο μία κοινωνιολογική εξήγηση.
Θα μπορούσαμε να το δούμε κι από μία σκοπιά βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο την ασφάλεια. Η ποιότητα της μετακίνησης, η ποιότητα ζωής στην ίδια την πόλη, είναι η βάση για το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς που θέλει να νιώθει ο πολίτης. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει συλλογικά, μέσω της πόλης να δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε όλοι μας νιώθουμε δημιουργικά συμμέτοχη. Στην πράξη ο ένας πρέπει να προσέχει τον άλλον και όλοι μαζί μέσω της πόλης να προσέχουμε τον συλλογικό μας εαυτό.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτή είναι μία φιλοσοφική προσέγγιση της πολιτικής για την πόλη, αλλά αν πας να το κάνεις πράξη τότε γίνεται και πιο αυθεντική πολιτική. Αν θέλουμε μια ασφαλή για όλους πόλη τότε πρέπει να βρούμε και τους τρόπους να την υλοποιήσουμε.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 6-5-2025