Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «ανακάλυψε» 50 νέους εξωπλανήτες από παλιά αρχεία της NASA
Βρετανοί ερευνητές έχουν εντοπίσει 50 νέους πλανήτες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην αστρονομία.
Οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Warwick δημιούργησαν έναν αλγόριθμο με βάση της τεχνολογία AI για να ανακαλύψουν παλιά δεδομένα της NASA που περιέχουν χιλιάδες πιθανούς πλανήτες.
Όταν οι επιστήμονες αναζητούν εξωπλανήτες (πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα), αναζητούν διακυμάνσεις φωτός στα μακρινά άστρα, που υποδηλώνουν τη διέλευση ενός πλανήτη μπροστά από αυτά. Αλλά αυτές οι λάμψεις και οι μεταβολές θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από άλλους παράγοντες, όπως παρεμβολές ή ακόμη και σφάλματα στην κάμερα. Όμως το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον αλγόριθμο με την παρακολούθηση δεδομένων που συλλέγει το πλέον σύγχρονο Διαστημικό Τηλεσκόπιο της NASA, το οποίο πέρασε εννέα χρόνια στο διάστημα. Μόλις ο αλγόριθμος «έμαθε» να διαχωρίζει με ακρίβεια τους πραγματικούς πλανήτες από εκείνους που έμοιαζαν με πλανήτες, χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση παλαιών δεδομένων που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί. Και έτσι εντόπισε περίπου 50 εξωπλανήτες.
Αυτοί οι 50 εξωπλανήτες, που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια, κυμαίνονται σε μέγεθος όσο εκείνο του πλανήτη Ποσειδώνα έως και μικρότερο από τη Γη. Ορισμένες από τις τροχιές τους έχουν διάρκεια έως και 200 ημέρες, και μερικές από αυτές είναι τόσο μικρές όσο μία μέρα. Και τώρα που οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι οι πλανήτες είναι πραγματικοί, μπορούν να τους δώσουν προτεραιότητα για περαιτέρω παρατήρηση.
Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
«Όσον αφορά την εξακρίβωση του πλανήτη, κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει μια τεχνική μηχανικής εκμάθησης στο παρελθόν,» δήλωσε στο δελτίο τύπου ο David Armstrong του Πανεπιστημίου του Warwick, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της μελέτης.
Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι λειτουργεί, ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το AI για τρέχουσες και μελλοντικές αποστολές τηλεσκοπίων. Μπορεί να παρέχει μια συνεπή και αποτελεσματική μέθοδο επικύρωσης, της ύπαρξης εξωπλανητών.
Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι οι αστρονόμοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν πολλαπλές τεχνικές επικύρωσης – συμπεριλαμβανομένου αυτού του νέου αλγορίθμου – για να επιβεβαιώσουν μελλοντικές ανακαλύψεις εξωπλανητών. Επί του παρόντος, περίπου το 30% όλων των γνωστών πλανητών επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας μόνο μία μέθοδο, η οποία ωστόσο «δεν είναι η ιδανική».
Χαρτογραφώντας περίπου το 75% του ουρανού, η TESS εντόπισε 66 νέους επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες και σχεδόν 2.100 πιθανούς υποψήφιους. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων εξωπλανητών, βρέθηκε ένας που έχει το μέγεθος της Γης και είναι ενδεχομένως κατοικήσιμος, σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 100 ετών φωτός. Ανακάλυψε επίσης έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από δύο ήλιους, όπως το Tatooine στις ταινίες του Star Wars.
Το TESS βρίσκεται τώρα σε μια εκτεταμένη αποστολή έως το 2022, ενώ οι επιστήμονες εργάζονται στην τεχνολογία AI για να επικυρώσουν και να επιβεβαιώσουν ποιοι από τους υπόλοιπους πιθανούς υποψήφιους πλανήτες είναι πραγματικοί.
Με πληροφορίες από CNN