Μέτρα στήριξης των παραγωγών εσπεριδοειδών ζητά ο Περιφερειάρχης από το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης
Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα μανταρινιού και πορτοκαλιού, ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης με επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς υπάρχει έντονο πρόβλημα διάθεσης μανταρινιών, η τιμή που διαμορφώνεται πλέον είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και για τη διάθεση του πορτοκαλιού.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στις αιτίες που συντελούν αρνητικά στη διάθεση των εσπεριδοειδών και καταθέτει προτάσεις για την ενίσχυση των καλλιεργητών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Προοπτικές αλλαγής της κατάστασης δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς οι αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών εξακολουθούν να ισχύουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη διάθεση των προϊόντων σε παραδοσιακές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ η αγορά της Ρωσίας, παραμένει εδώ και χρόνια κλειστή.
- Υπάρχει έντονη πίεση στις τιμές, εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες χώρες, όπως π.χ. της Ισπανίας που προσφέρει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές την αυξημένη παραγωγή της εξαιτίας σημαντικών ποσοτήτων μικροκαρπίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκία, η οποία επωφελείται από την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος.
- Διαπιστώνεται αύξηση κόστους μεταφοράς εξαιτίας των περιορισμών στην κυκλοφορία λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
- Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, έπληξαν την παραγωγή μανταρινιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποσότητα ποιοτικών αλλά μικρόκαρπων, που είναι πολύ δύσκολη η διάθεσή τους.
Κατόπιν όλων αυτών, εκτιμούμε ότι υπάρχει ανάγκη για την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να συνεχίσουν την δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας.
Υπό το πρίσμα αυτό προτείνουμε όπως εξεταστεί η λήψη των παρακάτω μέτρων:
1) Ενίσχυση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, προκειμένου η τιμή τους να γίνει ανταγωνιστική έναντι αντίστοιχων άλλων παραγωγών χωρών.
2) Κοινωνική απόσυρση των προϊόντων και διάθεσή τους σε σχολεία ή άλλα ιδρύματα, στηρίζοντας έτσι τους παραγωγούς, αλλά και συγχρόνως προσφέροντας στα παιδιά ποιοτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
3) Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με 3-4 λεπτά το κιλό.
4) Διαβούλευση με τον ΕΛΓΑ ώστε στον κανονισμό του να ενταχθούν ασθένειες που μέχρι τώρα δεν προβλέπονται (όπως οι μύκητες κλπ).
5) Συντομότερη επιστροφή του ΦΠΑ προς παραγωγούς και εμπόρους.
6) Σύνδεση οικονομικής ενίσχυσης με τη χυμοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση της παραγωγής πορτοκαλιού και η αγορά να αποσυμφορείται από τις πλεονάζουσες ποσότητες. Με τον τρόπο αυτό θα ισορροπείται η προσφορά με τη ζήτηση και οι τιμές θα συγκρατούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα».