Σαρώνει η πανδημία στην Ινδία, με τα κρούσματα που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο να σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ
Σαρώνει η πανδημία στην Ινδία, με τα κρούσματα που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο να σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ, όντας ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει σημειωθεί παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών σε μία ημέρα στην ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 314.835 κρούσματα κορωνοϊού, τη στιγμή που τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί είναι αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου. Το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων έφθασε τις 15,9 εκατ., τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο πίσω από των ΗΠΑ.
To τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 2.074 θάνατοι ασθενών, γεγονός που αύξησε τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε σχεδόν 185.000 νεκρούς. Πάντως, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων παραμένουν κατά κεφαλήν χαμηλότεροι από αυτούς πολλών άλλων κρατών, με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας (1,3 δισ. κάτοικοι).
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται κυρίως σε μια «διπλή μετάλλαξη» του SARS-CoV-2 και στη συνέχιση των μαζικών συγκεντρώσεων που ευνόησαν τις μολύνσεις, ρίχνει ξανά σκληρό φως στην κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ινδικό σύστημα υγείας.
Οι εικόνες από τις δομές υγείας της χώρες είναι τραγικές, την ώρα που οικογένειες σχηματίζουν τεράστιες ουρές για να πραγματοποιήσουν τις κηδείες των αγαπημένων τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ένα κρεματόριο του Δελχί πραγματοποιεί τελετές στο χώρο στάθμευσης.
Ο βουλευτής Β. Bharadwaj απήυθυνε έκκληση για βοήθεια από το κρεβάτι του νοσοκομείου, λέγοντας ότι απομένουν μόνο τρεις ώρες οξυγόνου. «Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από το οξυγόνο και δεν υπάρχει, αυτοί οι άνθρωποι θα πεθάνουν ακριβώς όπως τα ψάρια πεθαίνουν στη στεριά».
Η κρίση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο του Δελχί, όπου δικαστές επέκριναν δημόσια την κεντρική κυβέρνηση για τον χειρισμό της «κρίσης οξυγόνου» στην πόλη.
Νωρίτερα, καθώς τα νοσοκομεία προειδοποίησαν ότι τα αποθέματα δεν επαρκούν, ο πρωθυπουργός Μόντι πραγματοποίησε συνάντηση για να προσπαθήσει να τερματίσει την κρίση. Ζήτησε από τους αξιωματούχους να βρουν τρόπους για να παράγουν περισσότερο οξυγόνο, ενώ είπε στους κυβερνήτες να τιμωρούν «βαριά» όσους συσσωρεύουν προμήθειες.