Σάββατο 23.11.2024
More

    Αρκουμανέας: Το 20% με 25% των νέων κρουσμάτων είναι έως 17 ετών

    Σε ύφεση η πανδημία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ

    «Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο επεσήμανε πως περίπου ένα 20% με 25% των κρουσμάτων είναι ηλικίας έως 17 ετών.

    Οπως εξέφρασε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Αρκουμανέας, είναι θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζεται η πολιτική των πάρα πολλών τεστ. «Η χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη, πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε κάνει τα rapid test», τόνισε, σημειώνοντας πως τα «αποτελέσματα στο τρίτο κύμα ήταν εξαιρετικά, περιορίζοντας τη διασπορά».

    Για το άνοιγμα των σχολείων, προέταξε πως είναι σημαντικό ότι υπάρχει υποχρεωτικότητα στα τεστ. «Με όλα αυτά τα τεστ που γίνονται, θα έχουμε και πολύ καλύτερη εικόνα και περιορισμό των θετικών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

    «Οι προβλέψεις για τα 10.000 κρούσματα δεν επιβεβαιώθηκαν»

    Μάλιστα, ερωτηθείς για τις προβλέψεις για 10.000 κρούσματα, είπε ότι «έχουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων και πρόκειται για προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν. Σε σχέση με την προηγούμενη, είχαμε 24% μείωση. Σε όλους τους δείκτες βλέπουμε μια αποκλιμάκωση, η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση», εκφράζοντας όμως, πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σίγουρα τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες».

    Επίσης, αναφερόμενος στον χάρτη του ECDC, υπάρχει ύφεση και σε άλλες χώρες. «Η πανδημία έρχεται κατά κύματα και αποκλιμακώνεται. Και παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, είδαμε τον δείκτη θετικότητας να πέφτει στο 0,84», τόνισε, σημειώνοντας πως είναι στοιχεία για αυτή τη στιγμή.

    «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

    Ερωτηθείς για τα ποσοστά νόσησης ανά ηλικιακές ομάδες, εξήγησε πως «το 0-17 είναι περίπου ένα 20% με 25% των κρουσμάτων. Οι 20-60 είναι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι και οι άνω των 60 οδηγούνται συνήθως σε βαριά νόσηση».

    Και όπως ανέφερε, για να μπει ένα τέλος στην πανδημία, «πρέπει όλοι μαζί να εμβολιαστούμε για να μην μεταδίδεται και να μην μεταλλάσσεται ο ιός. Είχαμε την Α, τη Β, τη Δ. Ο ιός μεταλλάσσεται όταν βρίσκει έδαφος για να μπορέσει να διαδοθεί. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε», κατέληξε, προτάσσοντας πως «έχουμε βελτιωμένη εικόνα αλλά η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

    Σουρβίνος: «Δούρειος Ιππος» τα παιδιά, λειτουργούν ως υπερμεταδότες

    Σήμα κινδύνου για τις νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό στέλνει ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ τονίζοντας, μέσω του iefimerida.gr, ότι «το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως αποτυπώνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία διαφόρων χωρών, γεγονός που δεν παρατηρούνταν με τα προηγούμενα στελέχη του ιού».

    Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, τα παιδιά μπορούν να μολύνονται και να μολύνουν με υψηλά φορτία. Ως εκ τούτου, «αυξημένος αριθμός νοσηλειών ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19 σε παιδιά», σχολιάζει, σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει ότι οι μικροί ασθενείς COVID-19 δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιορίζονται σε κατ’ οίκον απομόνωση με παρακολούθηση.

    Οι ειδικοί πλέον γνωρίζουν ότι η παραλλαγή Δέλτα έδειξε εξαρχής προτίμηση στη μόλυνση νέων ατόμων και παιδιών, ακόμα και βρεφικής ηλικίας, τα οποία λειτουργούν ως υπερμεταδότες, αλλά και ως «Δούρειος Ίππος», σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας, μεταδίδοντας την παραλλαγή Δέλτα στο οικογενειακό τους περιβάλλον και ιδίως στις ευάλωτες ομάδες της οικογένειας, όπως ο παππούς και η γιαγιά. Το εμβόλιο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει, «αποτελεί το σημαντικότερο μέσο προστασίας έναντι της ακούσιας διασποράς του ιού ενδο-οικογενειακά, ενώ τα συχνά self-testστους μαθητές έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ασυμπτωματικών περιπτώσεων».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ