Τρίτη 11.08.2020
More

  Πώς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έγινε υπερσύγχρονο εκκολαπτήριο start-ups

  Σε ένα από τα πλέον σημαντικά και τεχνολογικά εξελιγμένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης εξελίσσεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο τα τελευταία χρόνια, αποτελεί κορυφαία επιλογή σπουδών για χιλιάδες νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

  Έχοντας πλέον ταυτιστεί με την ποιοτική εκπαίδευση, την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και μεταξύ άλλων, με τη διασύνδεση του με τη βιομηχανία, την κοινωνία και την αγορά εργασίας, το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό Ίδρυμα συνιστά σημείο αναφοράς για πολλούς κλάδους σπουδών και δη, κάποιους από τους πλέον δημοφιλείς εν έτει 2020.

  Μεταξύ άλλων όμως, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί πλέον ένα υπερσύγχρονο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων. Διότι η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων λογισμικού στον κόσμο, πήρε τη σημαντική απόφαση να επιλέξει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ως εταίρο για την εγκαθίδρυση του μοναδικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft στην Κύπρο.

  Πρόκειται για ένα από τα συνολικά 110 Κέντρα Καινοτομίας της Microsoft παγκοσμίως και η ίδρυσή του αποτέλεσε το αποκορύφωμα των προσπαθειών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να προωθήσει μια στενότερη σχέση μεταξύ μάθησης και έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

  Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, τα Κέντρα Καινοτομίας Microsoft χαρακτηρίζονται από εγκαταστάσεις προηγμένης τεχνολογίας που αξιοποιούνται στους τομείς της πρωτοποριακής έρευνας, της τεχνολογίας ή των λογισμικών λύσεων, με τη συμμετοχή κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών παραγόντων. Καθώς λοιπόν η γνώση και η καινοτομία γίνονται βασικοί καταλύτες οικονομικής ανάπτυξης, τα Κέντρα Καινοτομίας Microsoft διαδραματίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας, στην κατάρτιση, την εκπαίδευση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη λογισμικών για βιώσιμες τοπικές οικονομίες, μέσα από την παραγωγή και προώθηση νέων, δυναμικών προτάσεων.

  Από τη δημιουργία start-ups στα εργαστήρια STEM για μαθητές

  Σήμερα, λοιπόν, λίγο μόνο καιρό έπειτα από την ίδρυση του Microsoft Innovation Center, οι δράσεις της σπουδαίας αυτής συνεργασίας, έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

  Διότι εκτός από τα τεράστια οφέλη που προσφέρει το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft στους σπουδαστές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει συμβάλλει μέχρι στιγμής στη δημιουργία 120 νέων start-ups. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα οφέλη της ίδρυσης του μοναδικού Microsoft Innovation Center στην Κύπρο, ξεφεύγουν ουσιαστικά από τα όρια της φοιτητικής κοινότητας, φτάνοντας στους επαγγελματίες του κλάδου της Πληροφορικής, τους ερευνητές, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

  Το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βραβεύτηκε στα Cyprus Education Leaders Awards 2019 για τις συνεργασίες του με επιχειρηματικούς φορείς και οργανισμούς είναι ενδεικτικό της σημασίας αυτής της συνεργασίας και αναμφίβολα σημαντικό. Μεταξύ άλλων όμως, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο το οποίο είναι πραγματικά επικεντρωμένο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχολησιμότητας, που δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την άμεση ένταξη των σπουδαστών στην αγορά εργασίας. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι συνεπώς το ότι οι απόφοιτοι του είναι πρώτοι στις προτιμήσεις των εργοδοτών -με ένα ποσοστό που «αγγίζει» το 87% να έχει βρει εργασία στον τομέα του σε διάστημα μόλις έξι μηνών από την αποφοίτηση του!

  Εξίσου σημαντικό όμως, είναι το ότι μέσω της συνεργασίας του με τη Microsoft, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προωθεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στους νέους. Πιο αναλυτικά, μέσω πρακτικών και βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου στην Κύπρο και την Ελλάδα, το Microsoft Innovation Center βοηθά τους νέους να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις για να ακολουθούσουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος, δηλαδή εκείνα που προβλέπεται να έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια -με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα επαγγέλματα που αξιοποιούν τις γνώσεις των νέων στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Κλιμακώνεται η ένταση με τουρκικό χάρτη για έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο

  Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς».

  Μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια

  Η νέα εκδοχή του προγράμματος «Εξοικονομώ» που έχει μεταμορφώσει ενεργειακά και αισθητικά χιλιάδες κατοικίες σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβάνει πλέον και τον όρο «Αυτονομώ».

  Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

  Εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Τρίτη 11 Αυγούστου

  Νέα έκτακτα μέτρα – Απαγορεύσεις και ωράρια

  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα, έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα. 

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.