Ελάχιστες οι ζημιές στην Κρήτη, σε ετοιμότητα οι Αρχές
Νέα αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης. Ευτυχώς οι επιπτώσεις του σεισμού περιορίζονται… στην αναστάτωση, καθώς οι ζημιές ήταν ελάχιστες, ενώ το φαινόμενο δεν ανησυχεί τους σεισμολόγους. Παρ’ όλα αυτά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το σχέδιο «Εγκέλαδος» θέτοντας σε ετοιμότητα τις κρατικές δυνάμεις στην περιοχή.
Η σεισμική δόνηση έγινε στις 12.24 το μεσημέρι και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Κρήτη, αλλά και στην Κάρπαθο, στην Κάσο και στη Ρόδο, ταρακούνησε όμως ιδιαίτερα το Λασίθι. Η μόνη ζημιά που είχε καταγραφεί μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν η κατάρρευση ενός ναΐσκου (Αγιος Νικόλαος) στο χωριό Ξερόκαμπος Σητείας. «Δεν είχαμε κανένα άλλο πρόβλημα, πέραν του ναού και κάποιων καταπτώσεων βράχων. Ηρθαμε σε επικοινωνία με όλες τις δημοτικές ενότητες και πουθενά δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές» λέει ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και στην Ιεράπετρα, χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές. «Ηταν πολύ δυνατός και είχε μεγάλη διάρκεια. Ο κόσμος τρόμαξε και βγήκε στους δρόμους. Ευτυχώς όμως δεν αναφέρθηκαν από πουθενά προβλήματα ή ζημιές» λέει ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.
Η πολιτεία παρά ταύτα έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» προκειμένου να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στο νησί, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκε η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και οι δυνάμεις της Περιφέρειας. Παράλληλα, ζητήθηκε από την αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες της στην περιοχή προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα. Οσον αφορά τους ελέγχους στα κτίρια, οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών εξακολουθούν να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, συνεχίζοντας να πραγματοποιούν πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ελέγχους καθώς και ελέγχους ετοιμόρροπων κτιρίων και προς το παρόν δεν θα ζητηθεί να μεταφερθούν στο Λασίθι. Αυτό που εξετάζεται είναι οι όποιοι έλεγχοι χρειαστούν, να πραγματοποιηθούν από μηχανικούς της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, συνεπικουρούμενοι από το τοπικό παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου –πάντως μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν κατατεθεί αιτήματα για έλεγχο.
Καθησυχαστικοί είναι και οι σεισμολόγοι. «Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο τόξο του Αιγαίου, στο σημείο συνάντησης με την αφρικανική πλάκα. Στο σημείο αυτό δημιουργείται μια κίνηση οριζόντιας ολίσθησης, η οποία γεννά ισχυρούς σεισμούς όπως ο σημερινός» εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς. «Δεν είναι κάτι που μας εμπνέει ανησυχία. Ενας σεισμός τέτοιου μεγέθους βέβαια έχει πάντα μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για λίγο καιρό αλλά δεν πρέπει να προκαλεί φόβο στους κατοίκους» Σε σχέση με τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Γκανάς εκτιμά ότι δεν συνδέονται με τον χθεσινό. «Εχουν προέλθει από δύο διαφορετικά συστήματα και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει επηρεάσει ο ένας τον άλλο. Απλώς έτυχε να συμπέσουν χρονικά».