Κυριακή 19.01.2025
More

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΛΕΤΗΣ-Ελπιδοφόρα μηνύματα, μετά τη πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

    «Περιμένουμε τα επιστημονικά δεδομένα από την ερευνητική ομάδα»

    Γεγονός είναι η μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε άνθρωπο. Χειρουργοί, στην Αμερική,  συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

    Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο προς μεταμόσχευση οργάνων.

    Ωστόσο παραμένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων).

    Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους New York Times και η ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, δεν έχει κάνει ακόμη σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

    Εν αναμονή επιβεβαίωσης των προσδοκιών

    O πρόεδρος του Ωνασείου Καθηγητής Νεφρολογίας Γιάννης Μπολέτης, διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, βρέθηκε στα Γιάννενα για να συμμετάσχει στην εκδήλωση για την δωρεά οργάνων. Ο κ. Μπολέτης, είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσπάθεια αύξησης των ποσοστών στις δωρεές οργάνων που θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες ανθρώπους.

    Ρωτήθηκε για την επέμβαση για να απαντήσει ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα για την επιστήμη αλλά θα αναμένουν τα επιστημονικά δεδομένα που είτε θα επιβεβαιώσουν τον ενθουσιασμό είτε θα δημιουργήσουν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

    «Είναι ελπιδοφόρο αυτό που συνέβη στην Αμερική.  Ωστόσο, πέραν του ενθουσιασμού θα πρέπει να περιμένουν τα δεδομένα της επιστημονικής ομάδας καθώς μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Μπορεί για παράδειγμα να εμφανιστούν ζωονόσοι που μεταφέρονται από το μόσχευμα στον άνθρωπο. Χαιρόμαστε και περιμένουμε περισσότερα δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν τον ενθουσιασμό η τις επιφυλάξεις μας».

    Ο κ. Μπολέτης άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για το μεγάλο ζητούμενο που αφορά την δωρεά οργάνων. Η χώρα μας, δυστυχώς, είναι πολύ πίσω και οι αριθμοί αποτυπώνουν την δυσάρεστη πραγματικότητα. «Εμείς κοιτάζουμε μεν προς το χοιρο και τους δρόμους που μπορεί να ανοιχτούν από την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση  …αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι από εμάς εξαρτάται η δωρεά οργάνων  από ζώντες η αποβιώσαντες» τονίζει για να συμπληρώσει «είναι κρίμα η χώρα μας να έχει τόσο μικρό αριθμό δοτών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν».

    Ακατανόητο γιατί δεν προχωρά η δωρεά οργάνων

    Γιατί όμως η δωρεά οργάνων δεν προχωρά στη χώρα με τους ρυθμούς άλλων χωρών; Ο Καθηγητής δεν έχει σαφή απάντηση «Είναι ακατανόητο υπάρχει διάθεση, υπάρχει φιλότιμο …αλλά δεν ξέρω γιατί Δυστυχώς, δεν τα έχουμε καταφέρει δεν νομίζω ότι έχουμε κάποιο μειονέκτημα» κατέληξε ευχόμενος η προσπάθεια που γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ