Πιλοτική παραγωγή για εφεύρεση επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σε πιλοτική παραγωγή εντός του Νοεμβρίου από την πορεία της οποίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η προοπτική μαζικής παραγωγής και διάθεσης στην παγκόσμια αγορά, βγαίνουν οι στείροι φακοί επαφής, που είναι απόλυτα θωρακισμένοι από μικρόβια.
Η εφεύρεση η οποία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει στην επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Βιολογικής Ανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό το συντονισμό του Καθηγητή Σωτήρη Χατζηκακού.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και Εθνικούς Πόρους, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του υψηλού κινδύνου μικροβιακής λοίμωξης στους μαλακούς φακούς επαφής, που μπορεί να προκαλέσουν μικροβιακή κερατίτιδα και να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια όρασης.
Έτσι, αναπτύχθηκαν νέες υδρόγελες με αντιμικροβιακή ιδιότητα και ανθεκτικότητα που αγγίζει το 100% στα μικρόβια.Ο κ. Χατζηκακού μίλησε στο ITV και την «Ε» για την ευρεσιτεχνία που αποτελεί πατέντα πλέον της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου αποτελούμενη από έντεκα νέους επιστήμονες που όπως είπε έμειναν στη χώρα για να δουλέψουν σε αυτό το πρόγραμμα και δεν έφυγαν στο εξωτερικό.
«Το πιο σημαντικό είναι πως η πατέντα θα βγει σε πιλοτική παραγωγή εντός του μήνα, με το κόστος να μην είναι απαγορευτικό για κανέναν, ωστόσο το αν θα βγει τελικά στην αγορά για μαζική παραγωγή και διάθεση είναι κάτι που εξαρτάται από τις φαρμακοβιομηχανίες», ανέφερε ο κ. Χατζηκακού.
Οι συντελεστές
Την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ άλλων αποτελούν οι:
- Δρ Σωτήρης Χατζηκακου Καθηγητής Χημείας Τμήμα Χημείας ΠΙ
- Δρ Χριστίνα Μπαντή Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τμήμα Χημείας ΠΙ
- Δρ Νικόλαος Κουρκουμέλης Αναπλ Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής -Βιοφυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής ΠΙ
- Δρ Χριστίνα Παπαχριστοδούλου ΕΔΙΠ, Τμήμα Φυσικής ΠΙ
Επίσης στην ομάδα συμμετέχουν και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Δι-ιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ανόργανη Βιολογική Χημεία που λειτουργεί στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων χημείας της Ελλάδος και της Κύπρου.
Αντικαρκινικά φάρμακα νέας γενιάς
Εκτός από το ολοκληρωμένο πλέον project με τους φακούς επαφής, το εργαστήριο έχει επικεντρωθεί και στην ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων νέας γενιάς και πρόσφατα παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο μία πρώτη έρευνα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
«Δημιουργούμε στοχευμένα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών, με νέας γενιάς σκευάσματα που έχουν παρόμοιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από τα υφιστάμενα, αλλά με μηδενικές παρενέργειες. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να συνδέσουμε μη τοξικές ενώσεις, αλλά αυτές να μετατρέπονται σε δηλητήριο, όταν έρχονται σε επαφή με τα καρκινικά κύτταρα, καταπολεμώντας τα», ανέφερε.
Πρωτοπορεί το Πανεπιστήμιο
Κάνοντας μία γενικότερη αναφορά για το επίπεδο της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Τμήμα Χημείας ο κ. Χατζηκακού τόνισε πως δεν είναι τυχαίο ότι εκτός του τομέα της έρευνας λειτουργεί και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με έδρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων χημείας της χώρας.
Το 2023 τέλος θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το Παγκόσμιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ανόργανης Χημείας. «Τίποτε δεν είναι τυχαίο για να προκύψει ένα αποτέλεσμα.
Απαιτείται οργάνωση, ιδέες αλλά και καλή διοίκηση και στο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο περιβάλλον και παρά τις δυσκολίες, δεν είναι τυχαίο ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρωτοπορεί και καινοτομεί», κατέληξε ο κ. Χατζηκακού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ