Η στρατηγική των φορέων της Πρέβεζας
Κοινή στρατηγική και τακτική προτίθενται να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς της Πρέβεζας προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Γ.Σ του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής, αλλά αν χρειαστεί και προς το υπ. Παιδείας, για να ανακληθεί ή να μην εφαρμοστεί η απόφαση που προβλέπει τη μεταφορά του Τμήματος στα Ιωάννινα.
Οι αντιδράσεις στην Πρέβεζα για την απόφαση της Γ.Σ του Τμήματος, να προτείνει στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου τη μεταφορά του Τμήματος στα Ιωάννινα, λόγω του μικρού αριθμού των εισακτέων, ως απόρροια της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, συνεχίζονται και μάλιστα με κοινή την άποψη όσων εκφράζονται, ότι πρόκειται για μία απόφαση που δεν υπαγορεύτηκε από ακαδημαϊκά, αλλά από προσωπικά κριτήρια των καθηγητών του Τμήματος.
Σε αυτό πλαίσιο κινήθηκε και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν από μία εβδομάδα, που ήταν ομόφωνη μάλιστα υπέρ της παραμονής του Τμήματος στην Πρέβεζα και επιπλέον να αναζητηθεί διέξοδος ώστε να ενισχυθεί το Τμήμα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Τετάρτη στην Πρέβεζα, με αποκλειστικό αντικείμενο την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Τμήμα Λογιστικής και σε δηλώσεις του στο ITV, έδωσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τοπικοί φορείς, ώστε να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί η απόφαση μεταφοράς.
«Παραμένει ο προβληματισμός μας για τους λόγους για τους οποίους μία μικρή μειοψηφία τελικά επί του συνόλου των μελών της Γ.Σ αποφάσισε να προτείνει τη μεταφορά επικαλούμενη το μικρό αριθμό των εισακτέων, που ήταν 40 μέσω των Πανελλαδικών. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον άλλα 30 Τμήματα σε όλη τη χώρα, με πολύ μικρότερο αριθμό εισακτέων από το Τμήμα της Πρέβεζας, στα οποία δεν έγινε καμία παρόμοια συζήτηση. Επίσης, σήμερα με τις εισαγωγές των πρωτοετών από κατατακτήριες και ΕΠΑΛ, ο αριθμός των εισακτέων είναι 95 φοιτητές, επομένως δε στέκει τα επιχείρημα, ότι το Τμήμα βρίσκεται στο «κόκκινο» και δεν έχει μέλλον.
Αυτά είναι τα στοιχεία που ενισχύουν τον δικό μας προβληματισμό και ενισχύουν την πεποίθησή μας, ότι τελικά άλλα ήταν τα κριτήρια που μέτρησαν για να ληφθεί η απόφαση του Τμήματος», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Κινήσεις ενδυνάμωσης
Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνο ψήφισμά του, απευθύνεται προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και ζητά να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση του Τμήματος, ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και οι τοπικοί φορείς, με τον κ. Ιωάννου να τονίζει πως αποτελεί κοινή γραμμή η στήριξη και ενδυνάμωση του Τμήματος και φυσικά η ανάκληση της απόφασης της Γ.Σ.
«Το θέμα δεν έχει φτάσει ακόμη στο υπ. Παιδείας με την έννοια πως δεν υπάρχει αποδοχή του αιτήματος από το Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να ξέρουν όμως όλοι, ότι ο Νόμος Κεραμέως, όπως γίνεται άλλωστε με τους περισσότερους Νόμους κρίνεται στην πράξη και ήδη υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις, ότι το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό, με τις σχολές και τα τμήματα προτίμησής τους, επομένως κανείς δεν μπορεί να ξέρει από σήμερα, πώς θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο την επόμενη χρονιά. Σε τοπικό επίπεδο, όλοι οι φορείς είναι και διατεθειμένοι και αποφασισμένοι, όπως και η τοπική κοινωνία να στηρίξουν με κάθε τρόπο και μέσο την ενδυνάμωση του Τμήματος και στο επίπεδο των υποδομών και φυσικά στη φοιτητική μέριμνα είτε αυτή αφορά στην φοιτητική στέγη είτε στη σίτιση είτε στις συγκοινωνίες», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ