«Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας» είπε η Β. Παπαευαγγέλου
Η πίεση στο ΕΣΥ, αλλά και η ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί τονίστηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Η κυρία Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το ΕΣΥ πιέζεται, με τους γιατρούς στα νοσοκομεία να καταβάλλουν μέχρι και τετραπλάσια δουλειά, αναφέροντας συγκεκριμένα την περίπτωση του Βόλου.
Όπως δήλωσε, «δεν χαλαρώνουμε, έχουμε αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που είχαμε ποτέ. Τώρα που έχει κρύο και μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, ας τηρούμε τα μέτρα, ας μη βλέπουμε πολύ κόσμο, αν γίνεται, και αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, κάνουμε τεστ. Κάνουμε, γενικά, συχνά τεστ».
Επίσης, η κ. Γκάγκα τόνισε πως ο ρυθμός εμβολιασμού έχει αυξηθεί, αν και σημείωσε πως «το εμβόλιο κάνει κάποιες ημέρες για να δράσει».
Στα 36 έτη η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων
«Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας και πολύ μεγάλη έξαρση σε όλη την επικράτεια» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και σημείωσε πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως παρατηρείται μικρή αύξηση στις μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών.
Πλέον, υπολογίζεται πως υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 1 στα 4 στην Αττική, πάνω από 7,500 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 3.000 στη Λάρισα.
Ελέγχεται καθημερινά το 2% του πληθυσμού
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το τέστινγκ είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς το τελευταίο διάστημα, ελέγχεται το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Ωστόσο, σημείωσε πως η θετικότητα στις στοχευμένες μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη στο 3,75%.
Η πίεση το ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική, έχουμε αύξηση που αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες είπε η λοιμωξιολόγος και σημείωσε πως η πληρότητα ΜΕΘ είναι 88% στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 97%.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον χάρτη επιδημιολογικής επιβάρυνσης, 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο επίπεδο 5, το ανώτερο επίπεδο που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές.
Απόλυτη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και διάδοσης
Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας.
Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφέρεια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 65 ετών.
Όπως είπε, στο Ρέθυμνο και τη βόρεια Αττική, όπου η γενικότερη εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι τόσο υψηλή, η θνητότητα δεν αυξάνεται καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.
Έτσι, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών.
Σημαντικό να τηρούμε όλοι τα μέτρα αποστασιοποίησης
«Η μεγάλη διασπορά είναι εμφανής και καταλαβαίνουμε πως ότι και να κάνουμε η πίεση θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου που απηύθηνε έκκληση να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να ανακοπεί αυτή η εκθετική αύξηση. Ιδιαίτερα όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, είπε, προκειμένου να προστατευθούν.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στα ευρήματα βρετανικής έρευνας που δείχνει πως εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι, όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν.
«Είναι σημαντικό όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Εφόσον όλοι και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας αναμένουμε μείωση της διάδοσης» είπε.
Στο 0,4% η θνητότητα σε εμβολιασμένους κάτω των 80 ετών
Αναφερόμενη σε ανάλυση δεδομένων του ΕΟΔΥ, σημείωσε πως το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ και το 98% όσων εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα που μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Άλλωστε, όπως είπε, η θνητότητα στους κάτω των 80 ετών εμβολιασμένους είναι μόλις 0,4%.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί έγκριση από τον EMA και για το φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας κατά του κορωνοϊού, ενώ ακολουθεί και εκείνο που ετοιμάζει η Pfizer.
Ωστόσο, είπε πως η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με την προστασία του εμβολιασμού. Το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, ενώ τα φάρμακα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ιό αφού προκύψει αυτή.