Μία από τις πιο δυνατές επικοινωνιακά καμπάνιες ενημέρωσης για την πανδημία, είναι να δίνεις τον λόγο στους αρνητές που νόσησαν και αντιλήφθηκαν στο σώμα τους πια, τι σημαίνει η νέα νόσος. Είναι εντυπωσιακό πώς οι ίδιοι άνθρωποι αναθεωρούν τις βεβαιότητές τους μέσα σε ελάχιστες ημέρες και αφήνουν πίσω τους τις θεωρίες που στήριζαν ως τότε.
Πρόκειται πια για ένα διαδεδομένο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού αυξάνει και ο αριθμός εκείνων που ασθενούν και βλέπουν «εκ των έσω», κυριολεκτικά, μέσα από τα νοσοκομεία, τι εστί κορωνοϊός.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πειστούν κι όλοι αμέσως ότι και πανδημία υπάρχει και τα εμβόλια πιάνουν. Κάποιοι ακόμα και βαριά άρρωστοι θα επιμείνουν στις αντιλήψεις τους.
Κι αυτό τελικά δεν μπορεί να καταπολεμηθεί. Γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ακόμα και το πιο εμφανές λάθος. Ακριβώς όμως, επειδή λειτουργεί και η δημοκρατία που σέβεται το ατομικό δικαίωμα της επιλογής, η φράση πρέπει να συμπληρώνεται και με το ότι η ελευθερία του ενός ισχύει ως το σημείο που επηρεάζει και την ελευθερία του άλλου. Αυτή η τόσο απλή βάση της δημοκρατίας, που διδάσκεται και στα σχολεία, δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία και το κράτος να επιδιώξει και συλλογικές λύσεις για να σωθούν όλοι οι άνθρωποι. Η δημοκρατία έχει τις λύσεις.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ