Για μία ακόμα χρονιά δεν θα είμαι στην Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Βρέθηκα μία δυο φορές και μπόρεσα να δω από κοντά περισσότερο ή λιγότερο την κίνηση του βιβλίου και των ιδεών όταν τους δίνεις χώρο να συναντήσουν το κοινό τους.
Οι εκθέσεις, τα φεστιβάλ βιβλίου έχουν διάφορες μορφές, με πιο γνωστή αυτήν που τα βιβλιοπωλεία και οι εκδότες παρουσιάζουν εκδόσεις. Για όσους θυμούνται γινόταν κάτι τέτοιο και στην πόλη μας, αλλά ατόνησε.
Στη Θεσσαλονίκη έγινε δυνατό να αναβαθμιστεί η σχέση του επισκέπτη, του βιβλιόφιλου με το βιβλίο και τους συγγραφείς μέσα σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει τον διάλογο και με την εκδοτική αγορά. Είναι ένα μοντέλο που ταιριάζει με την εξωστρέφεια που πρέπει να έχει ένας χώρος όπως το βιβλίο που συνδυάζει και την αγορά αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο, τις σκέψεις και τις λέξεις. Και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να υποστηριχθεί η Θεσσαλονίκη και από το κράτος που ας πούμε εκφράζει τους πολίτες και από τους εκδοτικούς οίκους.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλες μορφές προσέγγισης του βιβλίου.. Οι παρουσιάσεις βιβλίων που δίνουν βάρος στις ιδέες και στα κείμενα, οι αναγνώσεις, οι σχέσεις με άλλες τέχνες όπως το σινεμά ή τα κόμικς είναι πεδία που δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς. Και παραμένει μία εκκρεμότητα το πώς οι αναγνώστες συναντούν τα βιβλία στην εποχή μας.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ