Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ερωτηματικό στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων για το φυσικό αέριο

    Δεν υπάρχει ενημέρωση για τη χρήση της ΒΙ.ΠΕ

    Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιούργησε η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΔΑ σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου την περίοδο 2021-2025, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και την περιφέρεια της Ηπείρου, που πρόκειται να τροφοδοτηθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μικρής κλίμακας.

    Στο τέλος Δεκεμβρίου δημοπρατήθηκαν, όπως ανακοίνωσε, τα έργα για την επέκταση του δικτύου στις τέσσερις έδρες των νομών της Ηπείρου, με συνολικό προϋπολογισμό 29,1 εκ. ευρώ, με τα έργα να πρόκειται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και να ολοκληρώνονται έως το τέλος του 2025.

    Πέρα από τη θετική διάσταση της προοπτικής για την έλευση του φυσικού αερίου με τη μορφή του LNG στην Ήπειρο, για την περιοχή των Ιωαννίνων η έλευση του φυσικού αερίου, αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, γενικότερα.Στην ανακοίνωση της ΔΕΔΑ για τα Ιωάννινα γίνεται λόγος για την κατασκευή ενός δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

    Η αναφορά ωστόσο για τη ΒΙΠΕ και την εγκατάσταση εκεί, των μονάδων LNG, ξάφνιασε πολλούς, ακόμη και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που διαχειρίζεται τη βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων, όπως και τον Σύνδεσμο των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΔΣ Λευτέρης Αραμπατζής.

    Μιλώντας στο ITV, ο κ. Αραμπατζής, ρωτήθηκε για τον σχεδιασμό που υπάρχει αναφορικά με τη ΒΙΠΕ και τη χρήση της περιοχής για την εγκατάσταση των μονάδων και απάντησε λέγοντας, ότι ούτε ο Σύνδεσμος, αλλά ούτε και η ΕΤΒΑ έχουν μέχρι και σήμερα την παραμικρή ενημέρωση από τη ΔΕΔΑ.

    Οικόπεδα αδιάθετα υπάρχουν ακόμη και σήμερα εντός της ΒΙΠΕ και θα μπορούσε μία τέτοια αναζήτηση να έχει βάση και πραγματικό αποτέλεσμα.

    «Με χαρά είδαμε την ανακοίνωση αλλά ούτε ως Σύνδεσμος, ούτε και ως ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση ή κρούση από τη ΔΕΔΑ. Πιθανότατα θα γίνεται λόγος για κάποιο ενδιαφέρον για την αγορά οικοπέδων, για τις εγκαταστάσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία επαφή μέχρι σήμερα. Όπως και να έχει βέβαια, η έλευση του φυσικού αερίου είναι μία ευχάριστη εξέλιξη για την περιοχή, γιατί όπου υπάρχει δίκτυο, δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής.

    Ετοιμάζεται επίσκεψη της ΔΕΔΑ στα Ιωάννινα

    Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, πως εντός του Ιανουαρίου θα βρίσκεται στα Ιωάννινα κλιμάκιο διευθυντικών στελεχών της ΔΕΔΑ, που θα έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων και της αγοράς, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την αναζήτηση οικοπέδων για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, που θα απαιτηθούν.

    Αν η πληροφορία είναι ακριβής, αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι πράγματι η ανακοίνωση στο σκέλος τουλάχιστον της αναφοράς στη ΒΙΠΕ, ήταν λίγο περισσότερο… προχωρημένη από την πραγματικότητα.

    Πολλά ερωτήματα

    Η αναζήτηση πάντως οικοπέδων, στα οποία θα γίνουν οι εγκαταστάσεις για το υγροποιημένο αέριο, που θα χρησιμοποιείται από το τοπικό δίκτυο δεν είναι μία καινούργια υπόθεση στην πόλη. Μία εξαετία πριν, είχε γίνει ένας αρχικός σχεδιασμός από τη ΔΕΠΑ, στελέχη της οποίας είχαν επισκεφτεί μάλιστα την πόλη των Ιωαννίνων και είχαν συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες, ενώ είχαν επισκεφτεί και το αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ, που τότε βρισκόταν σε φάση αναζήτησης και τελικά προχώρησε στην εγκατάσταση της μονάδας φυσικού αερίου κίνησης, που εξυπηρετεί χιλιάδες Ι.Χ από όλη την Ήπειρο.

    Η αναζήτηση τότε της ΔΕΠΑ γινόταν περισσότερο προς την περιοχή του ΠΓΝΙ και του Πανεπιστημίου, με το σκεπτικό, πως η λειτουργία ενός δοκιμαστικού δικτύου στην περιοχή, θα εξυπηρετούσε δύο μεγάλους καταναλωτές ταυτόχρονα, με ένα πολύ μικρό δίκτυο, αφού οι χώροι γειτνιάζουν. Μάλιστα είχε γίνει και μία προκαταρκτική μελέτη για τη χρήση του φυσικού αερίου τόσο από το ΠΓΝΙ, όσο και από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Από την άλλη, ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν όντως, υπάρχουν μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στη ΒΙΠΕ που ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο, για να το χρησιμοποιήσουν είτε ως κύριο μέσο ενέργειας είτε ως εναλλακτικό.

    Η επιλογή περιοχής

    Ακόμη, όταν η διαδικασία προχωρήσει στο επίπεδο των μελετών, θα πρέπει να διευκρινιστούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των 2.650 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, που θα συνδεθούν με το δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης. Είναι σαφές, ότι η επιλογή ούτε μπορεί να είναι τυχαία, ούτε να αφορά διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, αλλά να είναι πολύ περισσότερο συγκεκριμένη και στοχευμένη. Για παράδειγμα δε θα μπορούσε να δοθεί η άδεια να προχωρήσει ένα έργο κατασκευής δικτύου στον αστικό ιστό, για να εξυπηρετήσει σε πρώτη φάση κάποιες εκατοντάδες οικιακούς καταναλωτές στους Αμπελόκηπους ή στη Νέα Ζωή, εμπορικούς καταναλωτές στο κέντρο της πόλης και άλλους καταναλωτές στην Ανατολή ή στον Κατσικά. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αναμφίβολα αντικείμενο ερωτημάτων στα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν και να απαντήσουν τα στελέχη της ΔΕΔΑ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ«»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ