Ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες, καθηγητές Φυσικής Περιβάλλοντος και άλλων ειδικοτήτων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μπορούσαν να πιστέψουν τα συγκλονιστικά στοιχεία των μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Γι’ αυτό άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαίος, ούτε και υπερβολικός ο συσχετισμός των στοιχείων αυτών, από τον καθηγητή κ. Μιχαλόπουλο, με τις αντίστοιχες τιμές των σωματιδίων, που καταγράφονται στο Πεκίνο, που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, με το τοξικό νέφος, που απειλεί την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων και επισκεπτών.
Η συνέχεια της παρουσίασης με το δεύτερό της μέρος το απόγευμα της Δευτέρας έφερε στο προσκήνιο και άλλες παραμέτρους, εξίσου ή και περισσότερο ανησυχητικές για την πόλη των Ιωαννίνων.
Ο κ. Μιχαλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην καταγραφή υψηλών συγκεντρώσεων νανοσωματιδίων, τα οποία είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνα και επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό από ότι τα μικροσωματίδια, για τα οποία γίνεται λόγος τις περισσότερες φορές στις αντίστοιχες μετρήσεις.
Η «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου Παναγ. Ζώη για μία επιστημονική και ιατρική προσέγγιση της συγκεκριμένης παραμέτρου με την εμφάνιση των νανοσωματιδίων.
«Λόγω της μικρότερης διαμέτρου τους, αυτά μένουν πολύ περισσότερη ώρα στην ατμόσφαιρα και κυρίως εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό πολύ ευκολότερα, φτάνοντας πολύ πιο βαθιά από τα μικροσωματίδια. Λόγω του μεγέθους τους, είναι αυτά που φτάνουν στα βρογχιόλια και από εκεί καταλήγουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι μία κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί η παρατεταμένη έκθεση σε αυτή την ατμόσφαιρα ευθύνεται για την εμφάνιση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και άσθματος, ενώ στους ήδη ασθενείς συνδέεται με μεγάλη επιδείνωση των συμπτωμάτων τους και αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης.
Τέρμα ο διάλογος, ώρα για μέτρα
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επισήμως πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζώη αποτελούν την μεγαλύτερη επιβεβαίωση των ισχυρισμών της ιατρικής κοινότητας της πόλης που από το 2013 έχει επισημάνει τον τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών από τη χρόνια πλέον, έκθεσή τους σε αυτές τις συνθήκες.
«Η κατάσταση φέτος έγινε πολύ χειρότερη λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μάλιστα συνεχόμενα, οι μετρήσεις ήταν πάνω από τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια του ΠΟΥ. Συζητάμε πλέον πολύ καιρό για αυτή την κατάσταση στην περιοχή και είναι καιρός να πάμε στη λήψη μέτρων. Αν συνεχίσουμε να καίμε οτιδήποτε καίγεται στα τζάκια, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και επειδή ήδη μετράμε αρκετά χρόνια με αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, αλλά πρέπει η Πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να δράσουν άμεσα», ανέφερε ο κ. Ζώης.
Ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηπείρου έχει προτείνει την άμεση επιδότηση λιγότερο ρυπογόνων πηγών ενέργειας, παράλληλα όμως την ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη καύση βιομάζας στην υγεία των πολιτών. Έχει προτείνει τέλος, τη λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων, όταν τα επίπεδα της ρύπανσης υπερβαίνουν τα όρια που θέτει ο ΠΟΥ (50mg/ κυβικό μέτρο) και όχι τα 150 mg που αυθαίρετα ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ