Τα «ηπιότερα» αποτελέσματα της μετάλλαξης Ομικρον είναι πιθανό να οφείλονται σε μεγαλύτερη ανοσία του πληθυσμού
Τα «ηπιότερα» αποτελέσματα της μετάλλαξης Ομικρον είναι πιθανό να οφείλονται σε μεγαλύτερη ανοσία του πληθυσμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, παρά στις ιδιότητες του ιού.
Αυτό υποστηρίζουν σε νέα εργασία τους ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ William Hanage και ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Roby Bhattacharyya.
Στην εργασία που δημοσιεύθηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine σημειώνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου 2021.
Παρά τα τρία προηγούμενα κύματα λοιμώξεων και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που ξεκίνησε στα μέσα του 2021, η παραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Νότιας Αφρικής.
Σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου, με αποτέλεσμα ορισμένοι να συμπεράνουν ότι η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρά αποτελέσματα ή είναι λιγότερο λοιμογόνος από τις προηγούμενες παραλλαγές.
Χαμηλότερη η σοβαρότητα των λοιμώξεων από την Όμικρον
Οι Hanage και Bhattacharyya αντιτείνουν ότι η αντιληπτή χαμηλότερη σοβαρότητα των λοιμώξεων από την Όμικρον οφείλεται πιθανότατα σε παράγοντες που σχετίζονται με το επίπεδο ανοσίας σε μολυσμένα άτομα.
Μέχρι το φθινόπωρο του 2021, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είχε εμβολιαστεί ή πιθανώς μολυνθεί από άλλη παραλλαγή κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Αυτή η προηγούμενη έκθεση πιθανότατα μείωσε τη σοβαρότητα μιας επακόλουθης λοίμωξης από την Όμικρον.
Τα ηπιότερα συμπτώματα μπορεί επίσης να οφείλονται εν μέρει στην ικανότητα της μετάλλαξης να προκαλεί πρωτοφανείς λοιμώξεις και επαναμολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Απαραίτητος ο εμβολιασμός -Η Όμικρον δεν είναι ακίνδυνη
Στην έκθεση προειδοποιούν ότι η κατάσταση στη Νότια Αφρική είναι εγγενώς διαφορετική απ’ αυτή των άλλων χωρών -ειδικά η νεαρή ηλικία του πληθυσμού της-, πράγμα που σημαίνει ότι η Όμικρον θα μπορούσε να προχωρήσει διαφορετικά σε άλλους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
Με βάση την ανάλυσή τους, οι Hanage και Bhattacharyya τονίζουν ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες θα πρέπει να λάβουν τρίτη αναμνηστική δόση.
«Πρέπει να υπάρξει μια νέα ώθηση για τον εμβολιασμό και την ενίσχυση αυτών που δεν προστατεύονται ακόμη, γιατί η Όμικρον δεν είναι απαραίτητα εγγενώς πιο ήπια» αναφέρει ο Hanage, τονίζοντας ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε αλλού στον κόσμο».