Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε θέμα τη συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν και συνεχίζονται εκ μέρους της Περιφέρειας οι οποίες έχουν πανελλαδική αναγνώριση και απήχηση, έχοντας μάλιστα και θετικά έως τώρα αποτελέσματα.
Μεταξύ αυτών, ανέφερε το μεγάλο αγώνα για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που έφερε και την αύξηση της τιμής του γάλακτος για τους Ηπειρώτες παραγωγούς, την καταλυτική παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα των δασικών χαρτών, τις προτάσεις του για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και τις τιμές παραγωγού και των ζωοτροφών μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, την πρότασή του για τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών τους για προηγούμενες χρήσεις, ως και τις ουσιαστικές του πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των φαινομένων εξαπάτησης με τους βοσκότοπους που αποβαίνει σε βάρος των πραγματικά δικαιούχων κτηνοτρόφων.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις και παρεμβάσεις της Περιφέρειας για βελτίωση των υποδομών πρόσβασης στις παραγωγικές μονάδες, στα αρδευτικά- εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, στις συνεχείς παρεμβάσεις της Περιφέρειας, για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για αποζημιώσεις εσπεριδοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών, για την απορρόφηση των δασικών στύλων κ.α.
Τέλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη των γαλακτοπαραγωγών, μέσω της καθιέρωσης κατηγορίας φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος διάρκειας έξι ημερών, της απαγόρευσης χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, την εφαρμογή αυστηρών κανόνων ώστε να μη παραπλανώνται οι καταναλωτές από τις επισημάνσεις στα σκληρά τυριά, στο μέλι, στα κρασιά κ.α.
Για το θέμα των χαρτών βόσκησης ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να τεθεί τέλος στην εφαρμοζόμενη τεχνική λύση και να καταργηθεί ο τεχνικός σύμβουλος με μεταφορά όλων των εφαρμογών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Εθνικό απόθεμα για απόκτηση δικαιωμάτων να συμμετέχουν μόνο οι παραγωγικές δραστηριότητες.
To Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εκτενή συζήτηση ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την υποβολή αναλυτικής πρότασης προς την Κυβέρνηση με δύο άξονες, ήτοι την οικονομική στήριξη των αγροτών και την επίλυση θεσμικών και διαχειριστικών ζητημάτων.