Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αποζημίωση στους κυνηγούς για θηρευθέντες θηλυκούς αγριόχοιρους

    Με το ποσό των 150 ευρώ αποζημιώνει το κράτος τους κυνηγούς που θα θηρεύσουν θηλυκούς αγριόχοιρους

    Με το ποσό των 150 ευρώ αποζημιώνει το κράτος, μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων Κτηνιατρικής στα βόρεια σύνορα της χώρας, τους κυνηγούς που θα θηρεύσουν θηλυκούς αγριόχοιρους και θα προσκομίσουν στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, δείγμα από τη μήτρα του ζώου.

    Η ΚΥΑ του 2021 που αναφέρεται στην επιδημιολογική επιτήρηση για την αποτροπή εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, προβλέπει για πρώτη φορά και τη διαδικασία της αποζημίωσης στους κυνηγούς που θα θηρεύσουν έναν ή περισσότερους θηλυκούς αγριόχοιρους, ενώ αποζημίωση προβλέπεται και για τους θηροφύλακες, όπως και για κάθε πολίτη, σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου νεκρού ζώου στην ύπαιθρο και ειδοποίησης της αρμόδιας υπηρεσίας.

    Η αφρικανική πανώλη έχει φτάσει στα βόρεια σύνορα της χώρας, ειδικότερα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, με πολλές εστίες σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό έδαφος, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Η ελληνική Πολιτεία σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου προχώρησε πρόσφατα στην απόφαση παράτασης της περιόδου άσκησης θήρας για τον αγριόχοιρο σε όλη τη χώρα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού ο πληθυσμός μέσω της θήρας.

    Επίσης όμως, στην προσπάθεια καταγραφής και επιτήρησης της νόσου και της τυχόν εξάπλωσής της, υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ, που προβλέπει τη δυνατότητα της αποζημίωσης σε όσους προσκομίσουν δείγματα από θηρευθέντες θηλυκούς αγριόχοιρους.

    Τι προβλέπεται

    Για τη διαδικασία μίλησε στα τοπικά μέσα, η Θάλεια Οικονόμου, αναπλ. προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων.

    Αναλυτικά προβλέπεται:

    Αν ένας κυνηγός προσκομίσει στην υπηρεσία ως τεκμήριο τη μήτρα του αγριόχοιρου, που θηρεύτηκε εισπράττει αποζημίωση 150 ευρώ για κάθε ζώο.

    Αποζημίωση 100 ευρώ προβλέπεται ακόμη σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει ένα νεκρό αγριόχοιρο και ειδοποιήσει την υπηρεσία.

    Αν αυτός έχει και την ιδιότητα του κυνηγού ή του θηροφύλακα και μπορεί να αφαιρέσει και τον σπλήνα του ζώου, η αποζημίωση αυξάνει κατά 30 ευρώ, ενώ αν βοηθήσουν και στην υγειονομική ταφή του ζώου, προβλέπεται επιπλέον αποζημίωση 60 ευρώ.

    «Όλα τα παραπάνω για την επιπλέον αποζημίωση αφορούν νεκρά ζώα και όχι θηρευθέντα και για την περιοχή μας αυστηρά τις ΠΕ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, που συνορεύουν με τη γειτονική Αλβανία», ανέφερε η κα Οικονόμου.

    Η επιβεβαίωση της ψευδολύσσας

    Τον τελευταίο μήνα όμως εκτός από την αφρικανική πανώλη, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αφού μετά από δεκαετίες επανεμφανίστηκε η νόσος του Auzesky (ψευδολύσσα), που επιβεβαιώθηκε και στην περιοχή, τόσο από δείγματα από αγριόχοιρους, όσο και από κυνηγετικά σκυλιά που έχασαν τη ζωή τους, λίγες ώρες μετά την επαφή που είχαν με κάποιο άρρωστο αγριόχοιρο. Η κα Οικονόμου εξήγησε πως υπάρχει εμβόλιο το οποίο όμως χορηγείται μόνο στους χοίρους εκτροφής και όχι στους αγριόχοιρους, ούτε και στους κυνηγετικούς σκύλους, που είναι εκείνοι που χάνουν τη ζωή τους αν έρθουν σε επαφή (δαγκώσουν) τον αγριόχοιρο ή εάν φάνε ωμά σπλάχνα του θηρευθέντος ζώου. «Δυστυχώς, το μόνο μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή της επαφής του σκύλου με τον αγριόχοιρο, που πιθανόν νοσεί και η αποφυγή κατανάλωσης ωμού κρέατος και κυρίως των σπλάχνων», ανέφερε.

    Περισυλλογή νεκρών ζώων

    Τέλος, η κα Οικονόμου αναφέρθηκε σε ένα ακόμη πρόγραμμα που προβλέπει την οικονομική αποζημίωση σε κάθε πολίτη, που εντοπίσει ένα νεκρό ζώο και ειδοποιήσει την υπηρεσία για περισυλλογή. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για την επιτήρηση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

    «Από τον Απρίλιο του 2021 εφαρμόζεται και είναι σε ισχύ το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης των νεκρών ζώων. Αρκεί ένα τηλεφώνημα στην υπηρεσία και η ενημέρωση για τα στοιχεία της θέσης του ζώου και των στοιχείων της ταυτότητας του ατόμου και προβλέπεται αποζημίωση 90 ευρώ για τον εντοπισμό βοοειδούς πλέον των 48 μηνών και πλέον των 24 μηνών, ελληνικής εκτροφής και αποζημίωση 25 ευρώ για τον εντοπισμό αιγοπροβάτων άνω των 18 μηνών», ανέφερε η κα Οικονόμου.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ