Από τοπική αυτοδιοίκηση και τοπική κοινωνία της Πρέβεζας
Κύμα αντιδράσεων μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας έχει ξεσηκώσει η απόφαση της Συγκλήτου την Τρίτη, με την οποία αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Γ.Σ του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής για μεταφορά του Τμήματος στα Ιωάννινα.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με 22 υπέρ, οκτώ κατά και δύο «λευκές» ψήφους, με τη συζήτηση επί του θέματος όμως να προκαλεί και εσωτερικό ρήγμα στις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφού μεταξύ των μειοψηφούντων ήταν και ο αντιπρύτανης, αρμόδιος για θέματα ακαδημαϊκών υποθέσεων, Μηνάς Πασχόπουλος.
Η Σύγκλητος αποδέχθηκε τις αιτιάσεις της Γ.Σ του Τμήματος, όπως αυτές είχαν παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες με την επίκληση λόγων «ακαδημαϊκής βιωσιμότητας» και ο σχεδιασμός πλέον προβλέπει την ένταξη του Τμήματος στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων εξετάσεων για τους πρωτοετείς του 2022 – 2023, εφόσον βέβαια η απόφαση γίνει αποδεκτή από το υπ. Παιδείας.
Με δεδομένη τη γενικότερη φιλοσοφία του υπ. Παιδείας για την συγκέντρωση των Τμημάτων και Σχολών σε όσο γίνεται λιγότερα campus, ώστε να είναι και πιο λειτουργικά, αλλά να διασφαλίζεται και η ακαδημαϊκή τους βιωσιμότητα, το πιο πιθανό σενάριο, είναι η αποδοχή της απόφασης της Συγκλήτου. Εκεί όμως είναι σαφές, ότι θα προκύψει μείζον πολιτικό θέμα, με τις αντιδράσεις της περιφέρειας Ηπείρου να είναι ήδη έντονες, όπως και του δήμου Πρέβεζας.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» προς την Ήπειρο, επιτέθηκε με δριμύτητα στις πρυτανικές αρχές και προσωπικά στον πρύτανη, λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο όταν αντιμετωπίζει προβλήματα, απευθύνεται για βοήθεια στην περιφέρεια, όταν όμως συζητά για τέτοια ζητήματα, αποφασίζει μόνο του, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά δε σκέφτονται την Ήπειρο, αλλά μόνο τον εαυτό τους. Συνιστά αιτία πολέμου η απόφαση αυτή. Κανένας δε θα παίξει με την Ήπειρο και το λέω ευθαρσώς, ότι θα κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση. Το έκαναν και με την Ηγουμενίτσα και είπαμε εντάξει, αφού όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις εγκαταστάσεις και άλλα θέματα. Με την απόφαση αυτή όμως για την Πρέβεζα είμαστε 2-0 και αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθούμε», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, Στρ. Ιωάννου, που κατηγόρησε τη Γ.Σ του Τμήματος για ελλιπή και αναληθή στοιχεία που παρουσίασε σχετικά με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Τμήματος, προσθέτοντας πως έχει ήδη προκληθεί τεράστια απογοήτευση και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας.
Ερωτήματα και σε πολιτικό επίπεδο
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντ. Αλμπάνης θα παραχωρήσει σήμερα Πέμπτη στις 11.00 συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απόφαση για το Τμήμα Λογιστικής, όμως υπάρχει μία σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την απόφαση και τα οποία θα έχουν σίγουρα ενδιαφέρον να απαντηθούν. Για παράδειγμα, η επίκληση του μικρού ενδιαφέροντος των φοιτητών να επιλέξουν το συγκεκριμένο Τμήμα, θα μπορούσε να αφορά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση άλλα Τμήματα ή Σχολές του Πανεπιστημίου, όπως τη Γεωπονική στην Άρτα, που έχει πολύ λιγότερους εισακτέους και βρίσκεται στο «κόκκινο» από πέρυσι.
Το κτιριακό πρόβλημα στην πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων είναι δεδομένο, επομένως είναι τουλάχιστον δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νέου Τμήματος με έναν ελάχιστο αριθμό 120 φοιτητών που θα το επιλέξουν. Ειπώθηκε ακόμη, ότι απαιτείται μία αίθουσα χωρητικότητας 100 ατόμων, για τους πρωτοετείς φοιτητές, που δεν υπάρχει στην Πρέβεζα, είναι σίγουρο όμως, ότι δεν υπάρχει ούτε στην πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.
Στην τηλεδιάσκεψη της Συγκλήτου τέθηκε ακόμη και θέμα «αλλοίωσης» του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στα Ιωάννινα, που διαθέτει μικρότερο αριθμό διδακτικού προσωπικού από το Τμήμα της Πρέβεζας, το οποίο θα ενσωματωθεί στη Σχολή.
Σε δύσκολη θέση (και) ο ΣΥΡΙΖΑ
Υπάρχει τέλος και μία πολιτική χροιά στην απόφαση, καθώς προκύπτει, ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της «Επιτροπής των σοφών» στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζει μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς που επίσης βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο, τη φιλοσοφία που διέπει την σημερινή ηγεσία του υπ. Παιδείας, με την οποία για άλλα θέματα έχουν έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση.
Αυτό είναι προφανώς ένα ζήτημα που θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να το διαχειριστούν, πρωτίστως όμως θα το βρει απέναντί του και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα κληθεί να εξηγήσει πως δικαιολογεί ή εξηγεί τέτοιου είδους αποφάσεις, που εξυπηρετούν την πολιτική της ηγεσίας του υπ. Παιδείας, την οποία όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, καταγγέλλει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»