Σε έντονη ατμόσφαιρα η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας
Σε ιδιαίτερα έντονη ατμόσφαιρα έγινε τη Δευτέρα, η συζήτηση στο δημ. συμβούλιο του δήμου Πρέβεζας, σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου να μεταφερθεί στα Ιωάννινα, το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής.
Η δημοτική αρχή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων υπεραμύνθηκαν της απόλυτης αναγκαιότητας παραμονής και συνέχισης λειτουργίας του Τμήματος στην Πρέβεζα, επιχειρώντας να καταρρίψουν τα επιχειρήματα της Συγκλήτου, που κατέληξε κατά πλειοψηφία προ ημερών στην απόφασή της.
Ο δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών και συναντήσεων που είχε ο ίδιος μαζί και με άλλους εκπροσώπους φορέων, για την αποτροπή της λήψης καταρχάς της απόφασης και στη συνέχεια στην αποτροπή εφαρμογής της, αν και αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο πλέον να ανατραπεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου, που όπως και στο πρόσφατο παρελθόν επέκρινε τους καθηγητές – μέλη της Γ.Σ του Τμήματος για την απόφαση που έλαβαν, υποστήριξε πως οι πραγματικοί λόγοι δε σχετίζονται με όρους ακαδημαϊκής βιωσιμότητας, αλλά μόνο με την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων των καθηγητών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην οικονομική επίπτωση για την τοπική οικονομία της Πρέβεζας, που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης.
Ο Κων. Μπάρκας
Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κων. Μπάρκας στη δική του τοποθέτηση στάθηκε στην εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ως το αποκορύφωμα της απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου από την κυβέρνηση της Ν.Δ, σημειώνοντας πως ο μεθοδευμένος συνδυασμός μείωσης εισακτέων – κριτηρίων πιστοποίησης – λιτότητας οδηγεί στο κλείσιμο τμημάτων και την αλλοίωση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής φυσιογνωμίας των ΑΕΙ.
«Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2022-2023) οι μειώσεις εισακτέων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και μαζί με τις περαιτέρω περικοπές της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα υπονομευτεί ακόμα περισσότερο η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Αυτή η μεθοδευμένη εξέλιξη οδηγεί σε πρακτικές ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των ΑΕΙ, ενώ παράλληλα ωφελείται ευθέως η αγορά των κολεγίων.
Ζητάμε, να καταργηθεί η ΕΒΕ, που πλήττει κατά κύριο λόγο τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδίως τα τμήματα που βρίσκονται σε μικρές πόλεις.
Να γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, με την κοινότητα του Τμήματος Λογιστικής και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το μέλλον την Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Πρέβεζα και να επανεξεταστεί η απόφαση της Συγκλήτου για την μεταφορά του τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ανησυχητική πρόβλεψη από τον πρύτανη
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαν. Αλμπάνης εκτός των επιχειρημάτων, τα οποία αξιοποιήθηκαν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, παρουσίασε και την επιστολή της υπ. Παιδείας, που ζητά από τις διοικήσεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας, μέχρι το τέλος Μαρτίου, να υποβάλλουν προτάσεις για εξυγίανση και εξορθολογισμό των ΑΕΙ, περιλαμβάνοντας νέες συγχωνεύσεις, απορροφήσεις ή και καταργήσεις αδύναμων Τμημάτων.
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε, ότι η εφαρμογή της ΕΒΕ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να πλήξει πολύ περισσότερο από την πρώτη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αρκετά Τμήματα, και αυτό της Πρέβεζας και η Γεωπονική στην Άρτα, αλλά και Τμήματα στα Ιωάννινα, να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο λουκέτου.
«Ουσιαστικά, η υπουργός μιλά για πλήρη αναδιάρθρωση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας κάτι που αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες.
Η Σύγκλητος συζητά αποκλειστικά με ακαδημαϊκά κριτήρια. Για μας προέχει η επιβίωση του Πανεπιστημίου καθώς είναι βέβαιο, ότι η δεύτερη χρονιά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα έχει συνέπειες και σε άλλα τμήματα. Αυτό που θέλουμε είναι να προλάβουμε το “ξήλωμα” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση του βουλευτή Στέργιου Γιαννάκη, του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας και του δημάρχου κ. Γεωργάκου με την υπουργό Παιδείας προκειμένου να ζητηθεί η παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα.
Αιχμές της Περιφέρειας για τον Τρ. Αλμπάνη
Με νέα της ανακοίνωση, η περιφερειακή αρχή επανέρχεται στο θέμα του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής επαναλαμβάνοντας όσα περιγράφονται στην απόφαση του περιφ. συμβουλίου στις 2 Νοεμβρίου του 2021. Ωστόσο εκείνο που προκαλεί αίσθηση, είναι η εκτίμηση της περιφερειακής αρχής, ότι την παρούσα περίοδο ο πρύτανης κ. Αλμπάνης όχι μόνο δεν έπρεπε να είναι ο εισηγητής της πρότασης μεταφοράς του Τμήματος, αλλά θα έπρεπε να απέχει της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να εξηγεί τους λόγους.
«Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται η μεταφορά ενός τμήματος χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι υποδομές στέγασής του. Να θυμίσουμε ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει λυθεί το αντίστοιχο ζήτημα με την Αρχιτεκτονική Σχολή, για την οποία το Πανεπιστήμιο έχει ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας για συμπλήρωση των υποδομών της.
Δεν έχουμε διαπιστώσει στα λίγα χρόνια που το συγκεκριμένο τμήμα ενσωματώθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καμία ουσιαστική πρωτοβουλία εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων του για στήριξη και αναβάθμιση του τμήματος – όπως και των άλλων περιφερειακών- ώστε αυτό να καταστεί ελκυστικό για νέους φοιτητές. Και δε νομίζουμε ότι για αυτό αποτέλεσαν εμπόδιο οι νόμοι.
Την παρούσα περίοδο θεωρώ ότι ο κ. πρύτανης όχι μόνο δεν θα έπρεπε να είναι ο εισηγητής της πρότασης μεταφοράς του Τμήματος στα Ιωάννινα αλλά και θα απείχε της συνεδρίασης.
Ως περιφερειακή αρχή επαναλαμβάνουμε τη θέση μας κατά της μεταφοράς τμημάτων στα Ιωάννινα, ενώ εκτιμούμε ότι είναι καιρός να συζητηθεί εκ νέου και το μέλλον του Τμήματος Ηγουμενίτσας. Είναι ένα αίτημα των Ηπειρωτών οι οποίοι επιθυμούν διακαώς τη σύνδεση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας με την τοπική κοινωνία.
Τις θέσεις αυτές έχουμε υποχρέωση να τις μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που εκείνο θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση», καταλήγει η ανακοίνωση της περιφέρειας Ηπείρου.
Μπαράζ αντιδράσεων για το Τμήμα Λογιστικής
Παράλληλα με τις εξελίξεις για τη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής, εκδίδονται συνεχώς και ανακοινώσεις.
Σε ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητείται:
- «Να καταργηθεί η ΕΒΕ, που πλήττει κατά κύριο λόγο τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδίως τα τμήματα που βρίσκονται σε μικρές πόλεις.
- Να γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, με την κοινότητα του Τμήματος Λογιστικής και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το μέλλον την Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Πρέβεζα.
Στο πλαίσιο αυτό,
- Να επανεξεταστεί η απόφαση της Συγκλήτου για την μεταφορά του τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα
- Να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας ως προς την δική τους συμβολή για την ενίσχυση της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Πρέβεζα, συμβάλλοντας το μεγάλο κοινωνικό μέτωπο υπεράσπισης της Δημόσιας Παιδείας», καταλήγει.
Από τη μεριά του, στη Βουλή καλεί την Υπουργό Παιδείας να απαντήσει για το μέλλον του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα ο Βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας καταθέτοντας σχετική Ερώτηση.
Η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε δήλωσή της:
«Η μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα είναι ακόμη ένα αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής και συστηματικά ακολουθούμενης από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. πολιτικής απέναντι σε κάθε τι το δημόσιο, πολιτική που συνοψίζεται στο τετράπτυχο Υποχρηματοδότηση – Υποστελέχωση – Απαξίωση – Συρρίκνωση. Το είδαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά, το ξαναζούμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κλείνει Τμήματα, αποστραγγίζοντάς τα από φοιτητές. Η ανακοίνωση το καλοκαίρι των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα το κατέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο. Πάνω από 20.000 θέσεις παρέμειναν κενές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αυτόν τον έμμεσο τρόπο επέλεξαν για να καταστήσουν τα περιφερειακά Τμήματα μη βιώσιμα. Αυτή την πραγματικότητα επιχειρούν να διαστρεβλώσουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της Ν.Δ. Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, με την οποία ενώνουμε τη φωνή μας. Είναι, όμως, τουλάχιστον υποκριτικές οι αντιδράσεις κάποιων προσδεδεμένων στο άρμα της Ν.Δ., που εμφανίζονται ως «διαφωνούντες», χωρίς να αμφισβητούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης», καταλήγει.
Σε δήλωση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛΛ στην Άρτα Χρήστου Γκόκα αναφέρεται:
«Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα, αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, και είναι σε βάρος της λειτουργίας του Πανεπιστημίου σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου.
Το Τμήμα αυτό έχει τις προϋποθέσεις να συνεχίσει να λειτουργεί στην Πρέβεζα. Είμαι αντίθετος με τη μεταφορά της έδρας του στα Ιωάννινα. Θεωρώ ότι πρόκειται για λάθος απόφαση, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση.
Ενώ είναι δικαιολογημένη η ανησυχία και για άλλες ενδεχομένως αλλαγές και μετακινήσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών.
Οι Νόμοι της κας Κεραμέως και της Κυβέρνησης της Ν.Δ., για καταργήσεις, διαγραφές και συγχωνεύσεις Τμημάτων, μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θεσμοθετήθηκε, οδηγεί στην απαξίωση, τη συρρίκνωση και τη διάλυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελληνική Περιφέρεια. Πέρα από τις ευθύνες για τις πρόχειρες θεσμοθετήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράζω την αντίθεσή μου, σε κάθε προοπτική, σε κάθε σχεδιασμό, για μετακινήσεις Τμημάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, είτε αφορούν στην έδρα του Πανεπιστημίου στα Ιωάννινα, είτε και μεταξύ των άλλων πόλεων».
Η παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών του Γιώργου Ζάψα υποστηρίζει «ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης στη βάση μιας συζήτησης που δεν έγινε και πρέπει να γίνει με όρους που θα λαμβάνει υπόψη τι συμβαίνει στα άλλα Πανεπιστήμια και δεν θα αδικεί την ίδια την απόφαση, δεδομένου ότι η ΕΒΕ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και κυρίως δεν συζητήθηκε και δεν αποτυπώθηκε σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο η ειλημμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να υποστηρίξει με πόρους και να ενισχυθεί ο υπάρχον ακαδημαϊκός πυρήνας του Πανεπιστημίου στην Πρέβεζα με δεύτερο συναφές Τμήμα Σπουδών.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα επαναφέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη συζήτηση του θέματος, ώστε να επαναβεβαιωθεί η απόφαση του Νοεμβρίου για παραμονή του Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα και να λάβει δεσμευτικό χαρακτήρα η εξουσιοδότηση της περιφερειακής Αρχής για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα θα ζητήσουμε το πάγωμα της απόφασης της Συγκλήτου. Η κάθε πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της και η κοινωνία θα μας κρίνει», καταλήγει.