Ραντεβού στην Αττάλεια την ερχόμενη Πέμπτη έκλεισαν Σεργκέι Λαβρόφ, Ντμίτρο Κουλέμπα και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Yστερα από ένα Σαββατοκύριακο διπλωματικού πυρετού, και ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζονταν και χθες με αμείωτη ένταση, τα εμπόλεμα μέρη εμφανίζονταν έτοιμα για τις πρώτες απευθείας διαβουλεύσεις τους σε υψηλό επίπεδο από την 24η Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.
Oπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ομόλογοί του από ρωσικής και ουκρανικής πλευράς, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα αντιστοίχως, συμφώνησαν να συναντηθούν στην Αττάλεια της Τουρκίας την ερχόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση, που επιβεβαιώθηκε και από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα παρευρίσκεται και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας πιθανότατα πήρε το πράσινο φως από το Κρεμλίνο η διπλωματική πρωτοβουλία της Αγκυρας.
Η Τουρκία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ακολουθώντας την κοινή γραμμή των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και έχει ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, κυρίως με τουρκικά drones, αλλά απέφυγε να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Ρωσία, επιμένοντας στον ρόλο του μεσολαβητή, που εννοεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις του και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Ο Μπένετ στη Ρωσία
Νωρίτερα, διπλωματική πρωτοβουλία για ειρήνευση στην Ουκρανία είχε αναλάβει το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου, Ναφτάλι Μπένετ, επισκέφθηκε το Σάββατο το βράδυ τη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση τριών ωρών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Ισραήλ καταδίκασε την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας, αλλά απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις και στενή συνεννόηση για τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν από τη σύγκρουση στη Συρία.
Χθες, ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Γεβγκέν Κορνιτσούκ εξέφρασε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το εβραϊκό κράτος αποφεύγει, μέχρι στιγμής, να παραδώσει ακόμη και καθαρά αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Σε μια συμβολική χειρονομία, ο Ουκρανός διπλωμάτης φόρεσε ένα κράνος και έθεσε το ερώτημα: «Πώς μπορείς να σκοτώσεις κάποιον με αυτό το πράγμα»;
Εξάλλου, χθες το απόγευμα συναντήθηκαν για τρίτη φορά, από την έναρξη του πολέμου, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε μεθοριακή περιοχή της Λευκορωσίας, με αντικείμενο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων –τρεις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες απέτυχαν, καθώς οι άμαχοι βρέθηκαν ανάμεσα σε πυρά των εμπολέμων– και τους όρους κατάπαυσης του πυρός.
Στη συνέχεια, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι από τις 9 π.μ. σήμερα θα αρχίσει κατάπαυση του πυρός για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Τσερνίχιβ και Σούμι, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και όχι έφεδροι ή επίστρατοι θα πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει η χώρα του.
Παρά τη διπλωματική κινητικότητα του τελευταίου 48ώρου, οι ελπίδες για γρήγορη ειρήνευση παρέμεναν εξαιρετικά ισχνές, ιδιαίτερα ύστερα από τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Μιλώντας στο Reuters, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική της δράση, αλλά έθεσε βαρύτατους όρους, που ισοδυναμούν με πλήρη συνθηκολόγηση του Κιέβου: τερματισμό κάθε στρατιωτικής δράσης, αλλαγή του συντάγματος –ώστε να κατοχυρώνεται η ουδετερότητα της Ουκρανίας–, αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και των αυτόκλητων «Δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητων κρατών. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να εγείρει θέμα περαιτέρω εδαφικών διεκδικήσεων από την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση μποϊκοτάζ στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και τερματισμό κάθε είδους εξαγωγών προς τη Ρωσία. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ συζητούν ήδη αυτό το ενδεχόμενο με τους Ευρωπαίους και Ιάπωνες συμμάχους τους. Ωστόσο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εμφανίστηκε αρνητική, σημειώνοντας ότι «δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις».
Στηρίζει η Κίνα
Παρά την εντεινόμενη διπλωματική απομόνωσή της, η Ρωσία μπορεί ακόμη να υπολογίζει στην πολιτική και οικονομική στήριξή της από την Κίνα. «Ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτηρίζοντας «ισχυρή σαν βράχο» τη σχέση μεταξύ των δύο εταίρων και συμμάχων.