Σάββατο 23.11.2024
More

    Κεραμέως: Νέες δυνατότητες σε φοιτητές και καθηγητές ΑΕΙ με το νέο νομοσχέδιο

    Στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

    Στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Η υπουργός σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί στοχεύει να δώσει πολλές επιπλέον δυνατότητες σε φοιτητές και καθηγητές.

    Το νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας, όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, εισάγει στα πανεπιστήμια τον θεσμό του Ελληνικού «Erasmus», δίνοντας έτσι στους φοιτητές την δυνατότητα να πηγαίνουν για ένα 6μηνο σε άλλο πανεπιστήμιο, άλλης κατεύθυνσης, και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους «Επίσης θεσπίζουμε για πρώτη φορά με συνολικό και συνεκτικό τρόπο τα βιομηχανικά διδακτορικά, διδάκτορες δηλαδή που θα κάνουν την διατριβή τους πάνω σε ένα απτό πρόβλημα της βιομηχανίας», σημείωσε επίσης.

    Και πρόσθεσε: «Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα για κοινά/διπλά πτυχία, δηλαδή δύο ή περισσότερα τμήματα να συνεργάζονται προκειμένου να δίνουν ένα διεπιστημονικό χαρακτήρα στις σπουδές και αυτές να καταλήγουν σε δύο πτυχία για τους φοιτητές. Άρα δομικές αλλαγές που αφορούν σε περισσότερες δυνατότητες για τους φοιτητές, μεγαλύτερη ευελιξία στην καθημερινότητα των καθηγητών μας και των  πανεπιστημίων μας ευρύτερα».

    Ερωτηθείσα σε ό,τι αφορά τα εκλεγμένα συμβούλια, η κ. Κεραμέως είπε ότι η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού ήταν ακριβώς η θεσμοθέτηση συμβουλίων ιδρύματος. «Αυτό είχε εξαγγελθεί, αλλά όπως έχω πει και δημοσίως, το κομμάτι της διοίκησης είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταλήξουμε στην τελική μας εισήγηση προς το κοινοβούλιο» ανέφερε.

    Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

    Σχετικά με την προστασία των πανεπιστημίων  από παραβατικές πράξεις, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του ασύλου της ανομίας, όπως και πραγματοποιήθηκε τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής της ΝΔ, τον Αύγουστο του 2019.  «Περάσαμε νόμο που προέβλεψε το αυτονόητο, ότι μπορούν οι αρχές να επεμβαίνουν και στα πανεπιστήμια όπως σε κάθε δημόσιο χώρο όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις.

    Υπάρχουν ακόμα παραβατικές συμπεριφορές, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για να  ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά πλέον δεν είναι αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τα συχνά επεισόδια. Υπάρχουν σε κάποια πανεπιστήμια κάποιες πιο συστηματικές εστίες, γι’ αυτό τον λόγο είχαμε προτείνει από πέρσι την θέσπιση ενός ειδικού σώματος που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση επειδή ακριβώς θα λειτουργεί στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού χώρου.

    Η εκπαίδευση των πρώτων μελών ολοκληρώνεται στην Κομοτηνή και ταυτόχρονα επειδή κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη έχει να αποφανθεί επί δύο προσφυγών που έχουν ασκηθεί σχετικά με το πλαίσιο ομάδων προστασίας, εκδικάστηκε η υπόθεση και θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για το θέμα αυτό» είπε η Νίκη Κεραμέως.

    Για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων

    Σε ερώτημα σχετικά με τις συγχωνεύσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων, η υπουργός επισήμανε πως έχει ήδη προχωρήσει ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη σε σημαντικό βαθμό. «Έχουμε ήδη εξορθολογήσει 47 πανεπιστημιακά τμήματα, πολλά από τα οποία φυτοζωούσαν, όπως στην Πελοπόννησο, τμήματα που είχαν ρυθμό αποφοίτησης 3%, γι’ αυτά δρομολογήθηκε η κατάργησή τους ή η απορρόφησή τους, ο εξορθολογισμός τους.

    Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την διαδικασία αυτή είναι τρία.

    Τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη και την διάρθρωσή του.

    Δεύτερο στοιχείο είναι τυχόν προτάσεις πανεπιστημίων. Υπάρχουν κάποια πανεπιστήμια που έχουν προτείνει έναν εξορθολογισμό, κάποια αναδιάταξη του ακαδημαϊκού τους χάρτη.

    Και το τρίτο είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη και ποιες είναι οι ανάγκες στην αγορά εργασίας. Αυτά τα τρία στοιχεία λαμβάνονται υπόψη, εμείς θα επεξεργαστούμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων και από κει και πέρα θα προβούμε στις επόμενες ενέργειες.

    Θα ζητήσουμε την γνώμη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως λέει ο νόμος και από κει και πέρα πάντα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα προβούμε όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

     

     

    Με πληροφορίες από ΕΡΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ