Ίχνη δεινοσαύρων που κατάφεραν να επιζήσουν από ακραίες καιρικές συνθήκες για εκατομμύρια χρόνια έπεσαν θύμα της τουριστικής εκμετάλλευσης.
Εργολάβοι με μηχανήματα πέρασαν από πάνω τους.
Μπορεί τα σπάνια αποτυπώματα δεινοσαύρων να κατάφεραν να επιζήσουν ανέπαφα για 112 εκατομμύρια χρόνια, μετά από καυτά καλοκαίρια και παγωμένους χειμώνες στο φαράγγι Μιλ της Γιούτα, όμως τη φετινή χρονιά υπέστησαν ανεπανόρθωτη καταστροφή, για χάρη των τουριστών.
Πρόκειται για κάποια από τα πιο σημαντικά και ιστορικά ίχνη δεινοσαύρων στον κόσμο τα οποία υπέστησαν ζημιές ανεπανόρθωτες νωρίτερα αυτό το έτος, όταν άρχισε η κατασκευή ενός νέου πεζόδρομου για τους τουρίστες.
Η έκταση της ζημιάς στα ίχνη – και σε εκείνα ενός αρχαίου κροκοδείλου που διέσχισε το φαράγγι κοντά στο Μοάβ – αναφέρθηκε λεπτομερώς σε έκθεση του Γραφείου Διαχείρισης Γης (BLM) όπως αναφέρει ο Guardian, για το περιστατικό του Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα καλά νέα ήταν ότι η ζημιά εκτιμήθηκε ως μικρή και θα ήταν πολύ χειρότερα αν οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν εντοπίσει ίχνη ελαστικών από βαριά μηχανήματα στο έδαφος, με αποτέλεσμα το έργο του πεζόδρομου να σταματήσει αμέσως.
Όμως, τα “σπασίματα” στα ίχνη πολλών από τα ευαίσθητα αποτυπώματα δεν μπορούν να επισκευαστούν στο χώρο του μονοπατιού δεινοσαύρων του Mill Canyon, όπου είναι γνωστό ότι τουλάχιστον 10 είδη δεινοσαύρων έχουν αφήσει περισσότερα από 200 μεμονωμένα ίχνη που χρονολογούνται στην πρώιμη κρητιδική περίοδο. Οι μελλοντικές μεταβολές ψύξης – απόψυξης θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν διεύρυνση των ρωγμών, προειδοποιεί το BLM.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ζημιά προκλήθηκε τόσο από την κυκλοφορία ανθρώπων όσο και από τον κατασκευαστικό εξοπλισμό, καθώς εργολάβος φέρεται να χρησιμοποίησε σκαπτικό για να αφαιρέσει τον παλιό πεζόδρομο στην πιο δημοφιλή περιοχή της τοποθεσίας, επιδιώκοντας να τον αντικαταστήσει με μια νέα, υπερυψωμένη πλατφόρμα από την οποία θα μπορούσε να δει το κοινό τις διαδρομές.
«Ως αποτέλεσμα, ίχνη απολιθωμάτων υπέστησαν ζημιές», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από τον παλαιοντολόγο της BLM, Brent Breithaupt. «Δυστυχώς ένα ίχνος πατήθηκε επανειλημμένα, καθώς τα πρόσφατα ίχνη ελαστικών δείχνουν ότι αυτή η περιοχή επηρεάστηκε από την εκσκαφέα και άλλα οχήματα».
Το έργο βρίσκεται τώρα στον “πάγο” τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, καθώς το BLM αξιολογεί πώς θα καταφέρει να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές.
Η ανεπανόρθωτη ζημιά, ωστόσο, εξόργισε τους περιβαλλοντολόγους. «Είμαι απολύτως εξοργισμένος που το BLM προφανώς κατέστρεψε έναν από τους πιο σημαντικούς παλαιοντολογικούς πόρους του κόσμου», δήλωσε ο Patrick Donnelly, διευθυντής του Great Basin, κέντρουγια τη βιοποικιλότητα, σε δήλωσή του όταν συνέβη το περιστατικό.
«Αυτή η απρόσεκτη, περιφρονητική στάση για αυτά τα αναντικατάστατα ίχνη του παρελθόντος είναι φρικτή. Πραγματικά θέτει υπό αμφισβήτηση την αρμοδιότητα του γραφείου ως φορέα διαχείρισης του μέρους».