Τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων από Σχολές και Τμήματα τετραετούς φοίτησης, η Αλβανία τα θεωρεί ισότιμα με τα πτυχία τριετούς φοίτησης
Έναν μεγάλο σκόπελο καλούνται να ξεπεράσουν από κοινού, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, μαζί με το υπ. Παιδείας της Αλβανίας όμως, το οποίο αφορά στην αναγνώριση των πτυχίων χιλιάδων αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων, από το αλβανικό κράτος.
Η Αλβανία δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων από Σχολές και Τμήματα τετραετούς φοίτησης, τα οποία θεωρεί ισότιμα με τα πτυχία τριετούς φοίτησης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συνθήκης της Μπολόνια. Όπως εξηγεί όμως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαν. Αλμπάνης, την τακτική αυτή δεν ακολουθούν ούτε καν στην Ιταλία και στα πανεπιστήμια του Βορρά.
Έτσι, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Αργυρόκαστρο, παρουσία του υφ. Παιδείας Άγγελου Συρίγου και της υπ. Παιδείας της Αλβανίας κας Κούσι, ενώ έχει αναδειχθεί και σε επαφές των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο κ. Αλμπάνης εξήγησε πως πρόκειται για ένα σημαντικό αγκάθι που αφορά κυρίως βέβαια την Αλβανία, αλλά και την Ελλάδα δευτερευόντως. «Υπάρχουν μερικές χιλιάδες απόφοιτοι αλβανικής καταγωγής, από τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι οποίοι έχουν φοιτήσει σε ελληνικό δημόσια σχολείο και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αλβανία και τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται. Θεωρούμε, ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση γιατί είναι ζήτημα που έχει και άμεση οικονομική διάσταση για τη γειτονική χώρα», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Αργυρόκαστρο
Την Τρίτη στο μεταξύ, στο Αργυρόκαστρο παρουσία του υφ. Παιδείας
Αγγ. Συρίγου, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου αντίστοιχα υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, τετραετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει τους τομείς της εκπαίδευσης και έρευνας, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών και θέτει ως στόχους, την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, την προώθηση της κινητικότητας μελών ακαδημαϊκού προσωπικού, φοιτητών και αποφοίτων των δύο Πανεπιστημίων, την εκπόνηση κοινών ερευνητικών έργων, καθώς και την ενθάρρυνση προσπαθειών στον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών και των τριών κύκλων σπουδών.
«Αυτό που μπαίνει στα σκαριά είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, στην ενίσχυσή του με εκπαιδευτικό προσωπικό, αν προκύψουν νέες θέσεις, στα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην κοινή διοργάνωση Θερινών Σχολείων. Τα Τμήματα των δύο ιδρυμάτων είναι ήδη σε επαφή και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι έτοιμο να υποδεχθεί και υποψήφιους διδάκτορες, με την Αλβανία μάλιστα να είναι διατεθειμένη να αναλάβει και την κάλυψη των εξόδων», ανέφερε.
Αναζητούν επαφή με τη Μαριούπολη
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απέστειλε στο μεταξύ στο υπ. Παιδείας προς ενημέρωση και έγκριση την απόφαση της Συγκλήτου, να παρέχει στο εξής τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους, σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης για το έτος 2022-2023 σε Τμήμα αντίστοιχο του Τμήματος φοίτησής τους.
Στους φοιτητές και τις φοιτήτριες διασφαλίζεται η παροχή φοιτητικής μέριμνας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι εδώ και έναν περίπου μήνα έχουν χαθεί οι επικοινωνίες με τους ανθρώπους με τους οποίους μιλούσαμε στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και αυτό το κενό προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε. Θεωρούμε πάντως, ότι αν οργανωθεί σωστά η προσπάθεια από το υπ. Παιδείας, θα έχουμε συνολικά στα πανεπιστήμια της χώρας, πολλούς φοιτητές από τη Μαριούπολη», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ