«Μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια»
Επιφυλακή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά.
Περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε παιδιά κάτω των δέκα χρόνων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως, τουλάχιστον όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, κανένα από αυτά τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί, «άρα οι συσχετισμοί είναι αβάσιμοι» Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζει πως μία από τις πιθανές αιτίες της ασθένειας ίσως είναι μια ομάδα ιών, οι αδενοϊοί.
«Μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, διερευνώνται διεξοδικά και άλλα πιθανά αίτια.
Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού.
Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών.» αναφέρει ο ίδιος.
Ο ίδιος διευκρινίζει πως «οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την αιτιολογία της ασθένειας. Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει επίσης να εξετάζονται».