Ο Δήμος Κόνιτσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού Δ4 (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού) προτίθεται να δημιουργήσει Ιστορικό- Στρατιωτικό Μουσείο στην Κόνιτσα με ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των γυναικών της Πίνδου κατά το έπος του ΄40.
Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται :
- Στη Μάχη της Πίνδου 1940-41
- Στις Γυναίκες της Πίνδου
- Στη Μάχη της Μολυβδοσκέπαστης (22 Νοεμβρίου 1940)
- Στη Μάχη του Τεπελενίου
- Στη Μάχη του υψώματος 731
- Στην Ομηρεία στην Ιταλία 1942 – 1943
- Στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό
Προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα η προσπάθεια, ο Δήμος Κόνιτσας διαθέτει ένα διώροφο κτήριο κοντά στο κέντρο της πόλης και δίπλα στην επισκέψιμη πατρική οικία του Οσίου Παϊσίου, επιφάνειας 480 τ.μ. Τη μουσειολογική μελέτη έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το κόστος της οποίας έχει καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Δεδομένης της υποχρέωσης απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές του έπους του ‘40 και στις αλύγιστες Γυναίκες της Πίνδου, που αποτελούν διαχρονικό πρότυπο αυτοθυσίας για τις νέες γενεές, παρακαλούμε οποιονδήποτε διαθέτει σχετικό αρχειακό- κειμηλιακό υλικό (στολές στρατιωτικές και γυναικών της Πίνδου, στολές στρατιωτών, στολές εθελοντριών νοσηλευτριών, πηλίκια, κράνη, όπλα και πυρομαχικά είτε του Ελληνικού είτε του Ιταλικού στρατού, κασέλες πυρομαχικών, παγούρια, καραβάνες, υφάσματα από αλεξίπτωτα, παράσημα, γράμματα στρατιωτών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και οτιδήποτε άλλο) να έλθει σε επαφή μαζί μας. Επιπλέον, οποιαδήποτε προφορική μαρτυρία για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αποτελεί ζωντανή ιστορική πηγή για το Μουσείο.
Το σχετικό υλικό μπορεί να παραδοθεί στο Δήμο με επίσημο έγγραφο υπό μορφή Χρησιδανείου ή Δωρεάς ή σε Ψηφιακή μορφή.
Στο κάθε αντικείμενο που θα εκτεθεί στο Μουσείο, θα αναγράφεται το όνομα του δωρητή και ο τόπος καταγωγής του.
Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις:
Πληροφορίες: Γιάννα Νίκου
Τηλ. Επικοινωνίας: 2655360349, 2655360326