Τις επόμενες κινήσεις της μελετά η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων με τη διαβούλευση να λήγει στις 3 Ιουνίου
Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, αλλά με διαφορετικές αυτή τη φορά συνθήκες σε παγκόσμιο περιβάλλον, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Γραμμενοχωρίων, και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που ενημερώθηκαν και αυτοί το μεσημέρι της Τρίτης από την ανάρτηση στον ιστότοπο της περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα ΜΠΕ που αναφέρεται στην κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στην Τ.Κ Λύγγου του δήμου Ζίτσας.
Η προτεινόμενη θέση αναγράφεται ως «Πολτσές – Μάντρα Κλαρί» και η μονάδα είναι δυναμικότητας 400KW. Η μελέτη θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Ιουνίου και τα μέλη της Επιτροπής των Κατοίκων των Γραμμενοχωρίων, που είχαν κινηθεί νομικά και πριν από δύο χρόνια, όταν και πάλι ξεκίνησε μία αντίστοιχη διαδικασία, ετοιμάζονται για κάτι ανάλογο.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Αντώνης Δρούδες, μέλος της Επιτροπής, σε δηλώσεις του, οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, με την έννοια πως υπάρχει μία διεθνής στρατηγική που δίνει χώρο σε τέτοιου είδους μονάδες παραγωγής ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι εξαρτήσεις από άλλες πηγές, όπως το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο από τη Ρωσία.
«Η αλήθεια είναι πως δε μας προκάλεσε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, ότι οι επενδυτές επανήλθαν, γιατί βλέπουμε τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο και καταλαβαίνουμε, ότι όσο ενισχύεται αυτή η συζήτηση για τις ΑΠΕ και τις νέες μορφές ενέργειας για να απεξαρτηθούμε το συντομότερο από τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, τόσο περισσότερο θα ενισχύονται αυτές οι μορφές. Επίσης, μετά την αποδοχή του υπ. Περιβάλλοντος στην προσφυγή του δήμου Ζίτσας και μετέπειτα στην αντίστοιχη και του δήμου Δωδώνης, υπήρχαν συζητήσεις στα χωριά και ήμασταν σίγουροι, ότι κάτι ετοιμάζουν. Για εμάς πάντως δεν αλλάζει κάτι. Ό,τι κάναμε και πριν, που νομίζω, ότι το κάναμε καλά και σε νομικό επίπεδο, θα κάνουμε και τώρα, απλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές», ανέφερε ο κ. Δρούδες, προσθέτοντας παράλληλα, ότι η τάση αυτή για την ενίσχυση των ΑΠΕ φαίνεται ειδικότερα στον δήμο Ζίτσας. «Είναι μία γενικότερη πολιτική και το βλέπουμε στον δήμο Ζίτσας, όπου θα “κλάψουν μανούλες”. Έχουμε και σε άλλες περιοχές του δήμου και όχι μόνο στη δική μας και άλλες προτάσεις για μονάδες παραγωγής βιοαερίου, για φωτοβολταϊκά και άλλα. Θα δώσουμε και πάλι τον αγώνα μας, όπως κάναμε και πριν και θα ζητήσουμε από το σύνολο των τοπικών φορέων και των κατοίκων να πάρουν θέση», ανέφερε ο κ. Δρούδες.
Γρίφος η στάση του ΥΠΕΝ
Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει και οι περιβαλλοντικοί όροι εγκριθούν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, που έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, η ευθύνη θα πέσει στο υπ. Περιβάλλοντος που θα κληθεί να αποφασίσει, έχοντας ήδη διατυπώσει την άποψή του, για τις μονάδες που προτεινόταν να αδειοδοτηθούν στα όρια των δήμων Ζίτσας και Δωδώνης αντίστοιχα. Οι προτάσεις είχαν απορριφθεί, με το ΥΠΕΝ να κάνει αποδεκτές τις προσφυγές των δύο δήμων, με το σκεπτικό να αναφέρει, ότι τα έργα έχουν κοινά χαρακτηριστικά που απαιτούν τη συνολική μελέτη και τον συσχετισμό τους.
«Επομένως, συντρέχουν οι προϋποθέσεις της μη επιτρεπτής κατάτμησης του έργου σε περισσότερα επιμέρους, στο μέτρο που η κατάτμηση αυτή οδηγεί σε παράκαμψη της πιο σύνθετης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία επιτρέπει τη συνθετική εξέταση και συνολική εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών και επιπτώσεων του όλου ενιαίου έργου, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βάσει της γενικής αρχής της προφύλαξης», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ