Κυριακή 19.01.2025
More

    Ευθύνη μας η επικράτηση της μνήμης απέναντι στη λήθη

    Ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος

    Στην ανάγκη να επικρατήσει η μνήμη έναντι στη λήθη, αλλά και «να σηκώνουμε καθημερινά αναχώματα, απέναντι στη βία και τον ολοκληρωτισμό, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό», μέσω της Παιδείας, αναφέρεται το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος σε ανακοίνωσή του για το Γιομ Ασοά 2022, την ημέρα πένθους την Πέμπτη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Περίπου 67 χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, ανάμεσά τους 1.850 Γιαννιωτοεβραίοι, όπως και άλλοι Εβραίοι της Ηπείρου, εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Ναζί.

    «Σήμερα οι Έλληνες Εβραίοι, μαζί με τους Εβραίους όλου του κόσμου -όσοι διασώθηκαν από το Άουσβιτς και τα άλλα στρατόπεδα θανάτου, οι γιοι και οι κόρες εκείνων που με το Άστρο του Δαυίδ στο πέτο βίαια εκτοπίστηκαν επειδή ήταν Εβραίοι- θρηνούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και 67.000 Έλληνες Εβραίοι, βασανίστηκαν και με βιομηχανικό τρόπο εξοντώθηκαν, από τους ναζί και τους συνεργάτες τους. Εκεί όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το όνομα μετατράπηκαν σε ένα χαραγμένο στο μπράτσο αριθμό», τονίζει το ΚΙΣΕ και προσθέτει:

    «Απομένει να γίνει πολλή δουλειά ώσπου να αποδεχθούμε ότι η φρίκη του Άουσβιτς υπήρξε πρωτίστως το αποτέλεσμα ιδεών που κατοχυρώθηκαν θεσμικά σε πανεπιστημιακές αίθουσες, σε νομικές επετηρίδες και σε φιλοσοφικές ημερίδες. Εγκληματίες της σκέψης δεν υπάρχουν, λέμε, κι όμως πανεπιστημιακοί και στοχαστές ήταν εκείνοι που έντυσαν τον αποκαλυπτικό αντισημιτισμό των ναζί με έναν μανδύα νομικό, θεωρητικό και θεσμικό, παρέχοντας την αναγκαία νομιμοποίηση και έμπνευση για ό,τι ακολούθησε. Φαίνεται πως με τα λόγια και τις ιδέες μπορεί κανείς να νομιμοποιήσει σχεδόν τα πάντα», γράφει ο Νικήτας Σινιόσογλου, στις “Μαύρες Διαθήκες”.

    »Μετά το Ολοκαύτωμα, στις ίδιες αίθουσες, εκεί που καλλιεργείται η Παιδεία μιας κοινωνίας, οφείλουμε να σηκώνουμε καθημερινά αναχώματα, απέναντι στη βία και τον ολοκληρωτισμό, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό.

    »Σήμερα, Ημέρα Μνήμης της Σοά (Γιομ Ασοά), θυμόμαστε τους αδικοχαμένους αδελφούς μας και τους επιζώντες, καθώς αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας για την επικράτηση της Μνήμης απέναντι στη λήθη που οδηγεί στην επανάληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

    Μήνυμα του ΥΠΕΞ

    «Σήμερα, Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Γιομ Ασοά) τιμούμε τα εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο twitter.

    «Η αντιμετώπιση της άρνησης και του αντισημιτισμού μέσω της εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπούν τέτοιες φρικαλεότητες από το να ξανασυμβούν και ήταν στο επίκεντρο της προεδρίας της Ελλάδας του 2021 στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA)», προσθέτει το υπουργείο.

    161 χιλ. επιζώντες στο Ισραήλ

    Δύο λεπτών σιγή στην μνήμη των 6.000.000 εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος τηρήθηκε στο Ισραήλ.

    Στις 10.00, οι Ισραηλινοί έμειναν ακίνητοι στους δρόμους, στα μπαλκόνια, έξω από τα καταστήματα και τα γραφεία. Βγήκαν από τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Μαθητές και φοιτητές σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τήρησαν επίσης δύο λεπτών σιγή.

    Κατά την διάρκεια τελετής την Τετάρτη στο Yad Vashem, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι «κανένα γεγονός, όσο στυγνό και αν ήταν, δεν συγκρίνεται με το Ολοκαύτωμα». «Το Ολοκαύτωμα είναι η ύστατη και απόλυτη έκφραση αντισημιτισμού χιλιάδων ετών», είπε.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 161.400 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζουν σήμερα στο Ισραήλ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ