Παρασκευή 22.11.2024
More

    Προσεχώς το διεθνές συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου

    Δύο σημαντικά γεγονότα θα λάβουν χώρα στην περιοχή μας το επόμενο διάστημα με κοινό πρόσημο την ανάπτυξη και την προβολή της Ηπείρου

    Δύο σημαντικά γεγονότα θα λάβουν χώρα στην περιοχή μας το επόμενο διάστημα με κοινό πρόσημο την ανάπτυξη και την προβολή της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου σύμφωνα με τον διευθυντή της Ήπειρος ΑΕ Γιώργο Θεοχάρη.

    Ο κ. Θεοχάρης έχει αναλάβει και φέρνει με επιτυχία -σε συνεργασία με τους συνεμπλεκόμενους φορείς-  πολλά project, με πρωταρχικό στόχο όλων των δράσεων, όπως εξηγεί ο ίδιος, την αύξηση των κοινών οφελών για την Ήπειρο παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν με την χρηματοδότηση, για να σημειώσει επίσης, πως αυτό το διάστημα προετοιμάζονται δυο διαφορετικές δράσεις που αναμένεται να προσελκύσουν ενδιαφέρον.

    Η πρώτη σημαντική δράση που ετοιμάζεται είναι το Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας-Κύπρου. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός αφού στην περιοχή μας θα έρθουν ομάδες εργασίας από όλα τα Γεωπάρκα της χώρας αλλά και από την Κύπρο ενώ θα συμμετάσχουν και ομάδες ξένων χωρών που θα  έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και προτάσεις.

    Ήδη, έχουν κληθεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης προκειμένου να κατατεθούν σχέδια που βρίσκουν εφαρμογή στην Ευρώπη και να ακολουθηθούν και στα δικά μας πάρκα ενώ ο κ. Θεοχάρης θέλει να βάλει μπροστά και άλλες καλές πρακτικές που αφορούν προϊόντα που παράγονται εντός του Γεωπάρκου προκειμένου να έχουν σχετική σήμανση και άρα προώθηση και προβολή.

    Πήρε «πράσινη κάρτα» το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου

    Ο κ. Θεοχάρης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πράσινη κάρτα» που έλαβε εκ νέου από τους αξιολογητές το  Γεωπάρκο Βίκου – Αώου που από το 2010 είναι  μέλος του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και από το 2015 είναι ένα από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO (UNESCO GLOBAL GEOPARKS). Το γεωπάρκο αφορά μια έκταση  1.200 τετ. χλμ. στους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, το οποίο περιλαμβάνει 62 οικισμούς, οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνται ως επί το πλείστον με τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοπονία και τη μεταποίηση. Στον χώρο κυριαρχούν τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου και κυρίως η Τύμφη (υψ. 2497μ) και ο  Σμόλικας (υψ. 2637μ), καθώς και οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος.

    «Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, κατορθώσαμε να κάνουμε μια σειρά από δράσεις. Οι αξιολογητές μας έδωσαν την «πράσινη κάρτα», γεγονός που σημαίνει ότι όλα βρέθηκαν όπως θα έπρεπε να είναι» επεσήμανε ο διευθυντής της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ