Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, για την Ημέρα της Νίκης
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι επικεφαλής σήμερα στους εορτασμούς για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στην Ουκρανία.
Η παρέλαση στη Μόσχα έρχεται μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό σχολείου στην ανατολική Ουκρανία, που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν περίπου 60 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι περίπου 90 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο στη Μπιλοχορίβκα το Σάββατο, όταν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
Τα τελευταία χρόνια ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης προκειμένου να «πικάρει» τη Δύση, πριν από την παρέλαση στρατιωτών, τανκς, ρουκετών και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Φέτος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανησυχία η ομιλία του Ρώσου προέδρου.
Σήμερα, πάνω από τον καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου μεταξύ άλλων θα πετάξουν υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και- για πρώτη φορά από το 2010- το Il-80, το αεροσκάφος της «αποκάλυψης». Πρόκειται για το αεροπλάνο που θα μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης του Ρώσου προέδρου σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Στην παρέλαση, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν πύραυλοι Iskander, που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης τύπου Τ-14, αντιαεροπορικά συστήματα S-400, Buk-M3 και Tor-M2, μαχητικά ρομπότ τύπου Uranium-9 και διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.
Επανειλημμένα ο Πούτιν έχει παρομοιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση με την εισβολή του Αδόλφου Χίτλερ το 1941. «Κοινό μας καθήκον είναι να αποτρέψουμε την αναβίωση του ναζισμού που έφερε τόση οδύνη σε λαούς διαφορετικών χωρών», ανέφερε σε μήνυμα προς τους πολίτες 12 πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, ανάμεσά τους η Ουκρανία και η Γεωργία.
Εντείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Μία ημέρα πριν από την παρέλαση στη Μόσχα, η Οδησσός δέχθηκε σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις. Στη Μαριούπολη, οι Ουκρανοί μαχητές που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο Azovstal ανακοίνωσαν ότι έχουν «εγκαταλειφθεί» από την κυβέρνησή τους, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται.
Ο Ιλία Σαμοϊλένκο, υπολοχαγός του τάγματος του Αζόφ, δήλωσε ότι οι λιγοστοί στρατιώτες του θα εκτελεστούν αν τους πιάσουν οι Ρώσοι και πως η παράδοση θα ήταν «δώρο» στον εχθρό. «Είμαστε μάρτυρες των εγκλημάτων των Ρώσων. Η παράδοση δεν είναι επιλογή, γιατί η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές μας», δήλωσε από το εργοστάσιο Azovstal.
Οι τελευταίοι άμαχοι που διασώθηκαν από το εργοστάσιο της Μαριούπολης έφτασαν σε ασφαλές σημείο το βράδυ της Κυριακής. Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να διανύσουν μόλις 200 χιλιόμετρα, καθώς τα λεωφορεία που τους μετέφεραν κρατήθηκαν για ώρες σε ρωσικά σημεία ελέγχου και οι επιβαίνοντες ανακρίθηκαν. «Δεν πίστευα ότι θα βγούμε ζωντανοί, οπότε δεν έχω σχέδια για το μέλλον μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νατάλια, που σε όλη την ενήλικη ζωή της εργαζόταν στο Azovstal και είχε βρει καταφύγιο εκεί για πάνω από δύο μήνες.
Στο Λουγκάνσκ, όπου βρισκόταν το σχολείο που βομβαρδίστηκε, ο κυβερνήτης Σερχέι Γκαϊντάι εκτίμησε πως οι 30 άνθρωποι που διέφυγαν βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Εξέφρασε ελάχιστες ελπίδες για όσους βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια.
«Δυστυχώς, πιθανότατα είναι νεκροί. Το κτίριο κατέρρευσε. Επιπλέον, μια βόμβα από αεροσκάφος δεν είναι πύραυλος, η έκρηξή της προκαλεί εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Για αυτό το πιο πιθανό είναι ότι δεν επέζησαν», συμπλήρωσε μιλώντας στον Guardian.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε συγκλονισμένος από τον βομβαρδισμό του σχολείου και επανέλαβε ότι οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές δεν πρέπει να γίνονται στόχος στον πόλεμο. Η επίθεση «υπενθύμισε για άλλη μία φορά ότι στον πόλεμο αυτό, όπως και σε τόσες συρράξεις, οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.