Μία νέα κατάσταση έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, μετά την καταγραφή 21 νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες.
«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC» προειδοποίησε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κάνοντας λίγο νωρίτερα λόγο για «έξαρση της νόσου η οποία έρχεται […] Αναμένουμε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων στην πατρίδα μας όπως και σε όλο τον κόσμο».
Το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων έχει πέντε φάσεις η επικράτειας της Ελλάδας είναι ακόμα στη φάση 1 με τον λοιμωξιολόγο να προειδοποιεί πως όταν περάσει η χώρα στη φάση 2, «θα θέλει λίγη παραπάνω προσοχή στην επαγρύπνηση […] στην απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα, στην αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων- αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους. Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες».
Η διασπορά μπορεί να καθυστερήσει
Παρότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι μόλις 31, ο κ. Τσιόδρας εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος και ο ιός μεταδίδεται «κάτω από τη μύτη μας», πιθανολογώντας ότι φέτος θα νοσήσει το 5% με 10% του πληθυσμού της Ελλάδας. Όπως εξήγησε, τα καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές των εκδρομέων – προσκυνητών, σε Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο, είχαν απλώς στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου. «Δεν χρειάζεται κανένας πανικός», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια.
«Ό,τι έγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν έχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν» τόνισε.
«Είναι μια γρίπη στην συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα», προσθέτει ο κ. Τσιόδρας. Η ομάδα εκδρομέων προσκυνηματικής εκδρομής στο όρος Σινά και στους Αγίους τόπους είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων ανίχνευσης. Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που «δεν υπήρχε» μετάδοση της νόσου. «Αυτό φανερώνει την δυναμική του ίου – μεταδίδεται εύκολα, δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο ποικιλίες και δύο μεταλλάξεις και μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία».
Όσο για την ιχνηλάτηση των επαφών των εκδρομέων αυτών, πρόκειται όπως είπε για «τεράστιο έργο» και ήδη έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 400 άνθρωποι που υποβάλλονται σε ελέγχους. Για τους εκδρομείς, είπε πως ήταν μία κλειστή συνάντηση ανθρώπων σε ένα λεωφορείο και 21 από τους 24 είναι καλά. Στο Ρίο νοσηλεύονται 3 άνθρωποι – ένας με σοβαρά συμπτώματα και δύο με λιγότερο σοβαρά. Η σοβαρή πνευμονία που εκδήλωσε ο 66χρονος είναι ενδεικτική του κινδύνου που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες καθώς ο άνδρας είχε ιστορικό προβλημάτων υγείας.
«Σύμφωνα με όλα τα διεθνή, σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός» τόνισε ο κ. Τσιόδρας. « Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την υποδιάγνωση του ιού, ιδίως στα ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά. Ο αριθμός των χωρών είναι ήδη πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται». Στην Ευρώπη, 38 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του ιού ενώ παγκοσμίως τα κρούσματα αγγίζουν τα 98.385 σε περισσότερες από 80 χώρες. Οι νεκροί είναι 3.383. Όπως όμως εκτιμά ο κ. Τσιόδρας, τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, «δεκάδες ή εκατοντάδες φορές παραπάνω» καθώς η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από την δυνατότητα ανίχνευσης σε κάθε χώρα.
«Όλη η ευρώπη είναι σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών με επακόλουθη μετάδοση στην κοινότητα η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και γρήγορα προχωρά σε ένα σενάριο όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων στην κοινότητα.
»Η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων, με στόχο να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου στον χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και τυχόν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις».
«Τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν πολύ μικρή σημασία όταν αφορούν στις σχολικές εκδρομές και τους μαθητές. Όταν όμως αφορούν σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν ιδιαίτερα, γιατί είναι υψηλότερου κινδύνου […] θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα» και μεγάλη διάδοση σε τοπικές κοινότητες.