Η γνωριμία και επαφή με τρεις διαφορετικούς μεταξύ τους, εμφυλίους πολέμους σε ευρωπαϊκές χώρες, με τη δυνατότητα που η χρονική απόσταση και η αποστασιοποίηση του ιστορικού από τα γεγονότα προσφέρει, είναι ο σκοπός της έκθεσης με τίτλο «Τρεις ευρωπαϊκές τραγωδίες», που διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μπροστά σε ένα πολυάριθμο ακροατήριο, που έχει την ευκαιρία και να ακούσει, αλλά και να δει μέσα από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, πτυχές από τρεις οδυνηρές τραγωδίες του 20ου αιώνα στη Φινλανδία το 1918, στην Ισπανία την περίοδο 1936-1939 και στην Ελλάδα την περίοδο 1946-1949.
Παρότι οι πόλεμοι αυτοί έλαβαν χώρα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαφορετικούς τόπους, παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες ως προς τους καταστροφικούς τους μηχανισμούς και συναντούν τις ίδιες μεταπολεμικές δυσκολίες επανόρθωσης και ανάκαμψης.
Για την έκθεση, το περιεχόμενό της και τον στόχο που αυτή επιχειρεί να υπηρετήσει, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας Λάμπρος Φλιτούρης, ενώ νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Δρ. Μπιορν Φορσέν, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθ. Ιωάννης Τζαμτζής, και η αν. καθηγήτρια Λήδα Παπαστεφανάκη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ