Δευτέρα 25.11.2024
More

    Embryolab – Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας 15 Ιουνίου 2022

    Η γονιμότητα έχει την τιμητική της στις 15 Ιουνίου, σε όλο τον κόσμο καθώς σύμφωνα και με την ACT (Assisted Conception Taskforce) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη γονιμότητα και την υπογονιμότητα.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)

    Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια -αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)- με παγκόσμιες διαστάσεις και επιπτώσεις σε κοινωνίες και οικογένειες σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι 48 εκατομμύρια ζευγάρια και 186 εκατομμύρια άτομα ζουν με υπογονιμότητα στην υφήλιο!

    Στο Embryolab, Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αφιερώνουμε αυτή τη σπουδαία μέρα στο μέλλον και τη νεότητα της γονιμότητας μας και υποδεχόμαστε τις γυναίκες σε έναν γόνιμο διάλογο για τη συντήρηση γονιμότητας!

    Τι είναι η συντήρηση γονιμότητας;

    Είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις της επιστήμης η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά στη σύγχρονη γυναίκα να διατηρήσει τη γονιμότητά της μέσα από τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων.

    Πως γίνεται η Συντήρηση γονιμότητας και πόσο χρόνο απαιτεί η διαδικασία;

    Η διαδικασία διακρίνεται σε 3 στάδια:

    Εκτίμηση γονιμότητας

    Διαδικασία διέγερσης

    Ωοληψία και κρυοσυντήρηση των ωαρίων

    Κατά τη διαδικασία της Συντήρησης Γονιμότητας δίνεται φαρμακευτική αγωγή η οποία αποσκοπεί στην πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία. Η θεραπεία διαρκεί 10-12 ημέρες και κατά τη διάρκειά της θα χρειαστεί να γίνουν 2 υπέρηχοι, σε συνδυασμό με ορμονικό έλεγχο, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της διαδικασίας. Μόλις επιβεβαιωθεί η ικανοποιητική ανάπτυξη των ωοθυλακίων προγραμματίζεται η ωοληψία για τη συλλογή των ωαρίων.

    Γιατί να κάνω συντήρηση γονιμότητας; Τι θα μου προσφέρει η διαδικασία;

    Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 35, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής όπου οι νέες γυναίκες ολοένα και πιο συχνά μεταθέτουν την απόκτηση παιδιού μετά τα 35.

    Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο τρόπος ζωής και διατροφής μας που συχνά επιβαρύνουν περισσότερο τη γονιμότητα. Με αποτέλεσμα οι γυναίκες μετά τα 35 και ειδικά μετά τα 40 να δυσκολεύονται να συλλάβουν και με φυσική προσπάθεια όσο και με διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ στη συντήρηση γονιμότητας

    • Γιατί θέλεις να γίνεις μητέρα
    • Γιατί δεν έχεις βρει ακόμη τον σύντροφο της ζωή σου
    • Γιατί δεν θέλεις να στριμωχτείς σε μια σχέση που δεν σου αξίζει μόνο για να προλάβεις να κάνεις ένα παιδί.
    • Γιατί οι συνθήκες τις ζωής σου δεν σου επιτρέπουν ακόμη να προσπαθήσεις για παιδί.
    • Για να μπορείς να διεκδικήσεις το δικαίωμά σου στη γονιμότητα αν και όταν εσύ το θελήσεις.

    Πότε να το σκεφτώ και πότε να το κάνω;

    Η ηλικία μεταξύ των 25-35 θεωρείται η καλύτερη για τη συντήρηση γονιμότητας. Μια και σε αυτή την ηλικία η γυναίκα παράγει ωάρια καλής ποιότητας.

    Ο χρόνος που θα επιλέξεις να κάνεις τη συντήρηση της γονιμότητας σου, καθορίζει και την πιθανότητα που θα έχεις να αποκτήσεις παιδί με αυτά τα ωάρια. Όταν η κρυοσυντήρηση ωαρίων γίνει σε ηλικία μικρότερη των 35 χρόνων, η ποιότητα των ωαρίων συνήθως παραμένει πολύ υψηλή.

    Ειδικές ομάδες γυναικών που η συντήρηση γονιμότητας είναι σημαντική για αυτές:

    • Όσες έχουν στην οικογένειά τους ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
    • Όσες έχουν διαγνωστεί ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητά τους όπως ενδομητρίωση.
    • Όσες πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση ή θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τους.

    Πόσα χρόνια αντέχουν τα ωάριά μου στην κρυοσυντήρηση; Επηρεάζεται η ποιότητα των ωαρίων μου από τη διάρκεια κρυοσυντήρησης;

    Από τη στιγμή που τα ωάρια κρυοσυντηρούνται σταματά για αυτά να χτυπά το βιολογικό ρολόι το οποίο ξαναρχίζει να χτυπά τη στιγμή που τα ωάρια θα αποψυχθούν. Τα διάστημα που μεσολαβεί από την κρυοσυντήρηση μέχρι την ώρα της απόψυξης δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων! Αυτή παραμένει όπως ήταν την ώρα της κρυοσυντήρησης ακόμη κι αν έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια!

    Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την πιθανότητα απόκτησης παιδιού μέσα από τη συντήρηση γονιμότητας;

    1. Η ηλικία της γυναίκας όταν έγινε η κρυοσυντήρηση των ωαρίων

    2. Ο αριθμός των ωαρίων που κρυοσυντηρήθηκαν. Ο αριθμός των ωαρίων που συστήνεται να κρυοσυντηρηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλό επίπεδο πρόγνωσης σε σχέση με την πιθανότητα απόκτησης παιδιού είναι 10-15 ώριμα ωάρια.

    3. Η ποιότητα των ωαρίων. Η ποιότητα επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες αλλά και περιβαλλοντικούς όπως τρόπος ζωής, διατροφή, σωματικό βάρος, έκθεση σε χημικά.

    4. Η ποιότητα του σπέρματος που τελικά θα χρησιμοποιηθεί για τη γονιμοποίηση των ωαρίων μετά την απόψυξή τους!

    Πως θα ξέρω ότι η ποιότητα των ωαρίων που κρυοσυντήρησα είναι καλή;

    Η δυνατότητα μας να εκτιμήσουμε την ποιότητα των ωαρίων την ώρα της λήψης είναι περιορισμένη. Την ώρα της συλλογής των ωαρίων τα ωάρια εκτιμώνται με βάση την ωριμότητα τους και τη γενική μορφολογία τους. Η δυνατότητα τους προς γονιμοποίηση και να οδηγήσουν στην δημιουργία υγειούς εμβρύου θα φανούν μόνο μετά τη γονιμοποίηση που μπορεί να είναι αρκετά χρόνια μετά την κατάψυξή τους!

    Πόσα ωάρια να καταψύξω για να νιώθω ασφαλής;

    Η κρυοσυντήρηση ενός αριθμού πάνω από 10 ώριμα ωάρια συνήθως εξασφαλίζει καλά επίπεδα γονιμότητας στις νέες κοπέλες, όσο όμως ηλικία της γυναίκας αυξάνεται φαίνεται ότι χρειάζονται μεγαλύτεροι αριθμοί για να εξασφαλιστούν τα ίδια επίπεδα ασφάλειας.

    Να κρατήσω κάποιο μήνυμα για τη σημερινή μέρα;

    Όταν βλέπεις το χρόνο να περνά κι ακόμη δεν έχεις βρει τον σύντροφό σου ή δεν έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου, ή η καριέρα σου δεν επιτρέπει, η Διατήρηση Γονιμότητάς σου δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσεις τα ωάριά σου από την επίδραση του χρόνου!

    Σε κάθε ενδεχόμενο είναι καλό να ενημερωθείς για τις επιλογές που σου δίνει η επιστήμη και ανάλογα να αποφασίσεις.

    Η γνώση είναι δύναμη!

    Κι επειδή η γόνιμη συζήτησή μας, είναι μια συζήτηση που δεν τελειώνει ποτέ και γεννάει συνεχώς ερωτήσεις, απορίες και νέους προβληματισμούς, είμαστε στη διάθεσή σας στα social media του Embryolab Fertility Clinic, στο τηλέφωνο 2310474747 και στο info@embryolab.eu

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ