O Samuel Barber γεννήθηκε στις 9/3/1910. To Adagio For Strings είναι το δεύτερο μέρος από το Κουαρτέτο για έγχορδα Ον. 1, έργο 11 που έγραψε ο Samuel Barber το 1936.
Το 1938 ο Barber έστειλε την σύνθεσή του στον Arturo Toscanini ο οποίος του την επέστρεψε χωρίς καμία παρατήρηση με συνέπεια ο Barber να πιστέψει ότι δεν το έβρισκε σημαντικό. Λίγους μήνες αργότερα μέσω κοινού τους φίλου του διαμήνυσε ότι σκόπευε να το παρουσιάσει σε κάποια μελλοντική εμφάνισή του και ο μόνος λόγος που του το επέστρεψε χωρίς σημειώσεις, ήταν το ότι το είχε απομνημονεύσει απόλυτα.
Λέγεται μάλιστα ότι η μόνη φορά που το ξανακοίταξε, ήταν την παραμονή της ημέρας που το παρουσίασε και ήταν η 5η Νοεμβρίου του 1938 σε ραδιοφωνική εκπομπή με την συμφωνική ορχήστρα του NBC στην Νέα Υόρκη.
Ο συνθέτης θα διασκευάσει το 1967 την σύνθεσή του για οκταμελή χορωδία με τον τίτλο Agnus Dei.
Από την πρώτη παρουσίαση με τον Toscanini, η σύνθεση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και έχει παρουσιασθεί κατά καιρούς σε σημαντικά κοινωνικά γεγονότα όπως οι κηδείες του προέδρου των Η.Π.Α. Franklin D. Roosevelt και του Πρίγκιπα Rainier του Μονακό, επίσης παρουσιάσθηκε στην τελετή που έγινε για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στο World Trade Center της Νέας Υόρκης.
Το 2004 οι ακροατές του BBC το ψήφισαν σαν το πιο λυπητερό μουσικό απόσπασμα από τον χώρο της κλασικής μουσικής, αφήνοντας στις επόμενες θέσεις τα Dido’s Lament του Henry Purcell από το Dido and Enias, το Adagietto του Gustav Mahler από την 5η συμφωνία και το Metamorphosen του Richard Strauss.
Το Adagio For Strings έχει ακουσθεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες με ανάμεσά τους τις Platoon, Elephant Man, Amelie, Kevin & Perry Go Large, Lorenzo’s Oil, Les Roseaux Savages, The Scarlet Letter.
Επίσης έχει διασκευασθεί από μουσικούς της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής όπως οι William Orbitt, Ferry Corsten και DJ Tiesto.
Κώστας Ζουγρής – Γιάννης Πετρίδης
Πηγή: apotis4stis5.com