Δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον αποκλεισμό 40.000 υποψηφίων από τα πανεπιστήμια
Τα αποτελέσματα των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων επιβεβαίωσαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας εργάζονται μεθοδικά για τη συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων, τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων και την αύξηση του πελατολογίου των χρηματοδοτών της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή των ιδιωτικών κολεγίων.
Σχεδόν 40.000 υποψήφιοι από τους 100.000 μένουν εκτός επειδή δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πολλαπλά εμπόδια που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκοπό να αποκλείσει κρίσιμη μάζα νέων από τη δημόσια και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των λοκ-ντάουν και της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές και τις μαθήτριες της πανδημίας, θεσμοθέτησαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους συντελεστές βαρύτητας και την Τράπεζα Θεμάτων. Μάλιστα, μερικές ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την περικοπή 9.000 διαθέσιμων θέσεων στα ΑΕΙ.
Με πρόσχημα τη «βελτίωση της ποιότητας» και παραπληροφόρηση για μαθητές που «περνούσαν με 2 και 3», αποψιλώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, χιλιάδες έδρανα θα μείνουν άδεια καθώς πολλά τμήματα θα υποδεχτούν ελάχιστους πρωτοετείς. Είναι πλέον σαφές πως η ΕΒΕ και οι συντελεστές βαρύτητας θα λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που χρόνο με το χρόνο μετατρέπονται σε «ολιγομελή».
Τα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Παρά τα ευχολόγια και τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής μηχανής, η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρόκειται να στερηθεί 1.000 νέους φοιτητές. Από τις 3.623 διαθέσιμες θέσεις, θα καλυφθούν μόνο οι 2.657 (73,4%), ενώ μια σειρά από «παραδοσιακά» τμήματα (πχ: Πληροφορική, Φυσικό, Μαθηματικό, Φιλολογικό) θα «αδειάσουν» ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.