Η εικόνα σε Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία
Νησίδες άμμου σχηματίστηκαν στην κοίτη του Δούναβη, στην Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πλοία δεν μπορούν να συνεχίσουν την πλεύση τους, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν διαθέτουν νερό ψύξης.
Ακόμη και στη Γερμανία, από όπου πηγάζει ο Δούναβης, ο ποταμός μήκους σχεδόν 2.900 χιλιομέτρων μεταφέρει πολύ λίγο νερό, περιγράφει η Deutsche Welle. Οι πρώτες κρουαζιέρες ακυρώθηκαν, άλλες άλλαξαν δρομολόγιο. Για να αποφευχθεί ο θάνατος ψαριών- όπως στον ποταμό Όντερ- οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να απαγορεύσουν τη βυθοκόρηση και άλλες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικολογική κατάσταση στον ποταμό.
Ουγγαρία: Μικρή αποκλιμάκωση
Στην Ουγγαρία, από το προηγούμενο σαββατοκύριακο η κατάσταση αμβλύνθηκε ελαφρώς, λόγω των ισχυρών καταιγίδων.
Τέλη Αυγούστου πάντα υπήρχε ουρά από κρουαζιερόπλοια στην όχθη του Δούναβη στη Βουδαπέστη. Τις τελευταίες εβδομάδες μόνο μερικά μικρότερα σκάφη αγκυροβόλησαν εκεί, τα οποία δεν μπορούσαν να συνεχίσουν λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού.
Το νερό του Δούναβη είναι σημαντικό και για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας. Ψύχει τόσο τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, όσο και τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού, οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού του Πακς δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν πλήρως την περασμένη εβδομάδα. Η απώλεια ενέργειας έως και περίπου 15% ανά αντιδραστήρα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο τα πολύ θερμά καλοκαίρια. Αλλά, επί του παρόντος η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ φθηνή στην Ουγγαρία, σε σύγκριση με όλες τις άλλες πηγές.
Πάνω από όλα, το οικοσύστημα του Δούναβη περνά δύσκολες ημέρες αυτό το καλοκαίρι. Τουλάχιστον, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μαζική εξαφάνιση της πανίδας του ποταμού. Εκατοντάδες νεκρά ψάρια βρέθηκαν σε παραπόταμο του Δούναβη στις 4 Αυγούστου. Αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε χάρη σε φράγμα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε περισσότερο νερό από τον κύριο ποταμό στον παραπόταμο.
Σερβία: 50% η στάθμη του νερού
Στη Σερβία, οι όχθες του Δούναβη θυμίζουν απέραντες αμμουδιές αυτό το καλοκαίρι. Η στάθμη του νερού είναι έως και 50% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του Αυγούστου. Το κολύμπι σε ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης είναι πια μόνο για τα παιδιά. Σε κάποια σημεία, είναι εφικτό ακόμη και να περπατήσει κανείς από τη μια πλευρά στην άλλη.
«Το 2022 είναι μια από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχουν καταγραφεί», δήλωσε στη DW η Γελένα Γέρινιτς του Υδρομετεωρολογικό Ινστιτούτο της Σερβίας. «Στο Ζεμούν, για παράδειγμα, η στάθμη του νερού του Δούναβη βρισκόταν κάτω από το επίπεδο πλεύσης των 190 εκατοστών εδώ και μέρες – αλλά ακόμα πολύ πάνω από τη χαμηλότερη ιστορική τιμή του 1983, που ήταν 134 εκατοστά», συμπλήρωσε.
Βουλγαρία: Φορτηγίδες σε αναμονή
Στο Βιντίν, στην αρχή του βουλγαρικού τμήματος του Δούναβη, πολλές φορτηγίδες περιμένουν να ανέβει η στάθμη του νερού για να συνεχίσουν τη μεταφορά εμπορευμάτων. Αυτή τη στιγμή μπορούν να κινηθούν μόνο με 30-40% του φορτίου, κάτι που δεν είναι κερδοφόρο για τις εταιρείες.
Η χαμηλή στάθμη του νερού δεν είναι η χειρότερη που καταγράφηκε ποτέ στο βουλγαρικό τμήμα του Δούναβη. Το 2003 είχε πέσει σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξαν τότε προβλήματα με την ψύξη του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι. Ούτε φέτος δεν θα υπάρξουν δυσκολίες, υποστηρίζει η διεύθυνση του πυρηνικού σταθμού.
Ρουμανία: Πιθανό νέο ρεκόρ στην πτώση της στάθμης
Στη Ρουμανία, η στάθμη του νερού στο χαμηλότερο σημείο του Δούναβη- στη μέση του ποταμού μεταξύ του νησιού Καλίνοβατ και της πόλης Τούρνου Μαγκούρελε- ήταν στις 6 Αυγούστου σχεδόν τόσο χαμηλή όσο στα τέλη ίδιου μήνα το 2003, όταν είχε καταγραφεί ρεκόρ χαμηλής στάθμης των υδάτων: στα 1,87 μέτρα στη μέση του ποταμού.
Πριν από 19 χρόνια το νερό είχε πέσει στα 1,80 μέτρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το ρεκόρ να σπάσει φέτος, καθώς οι μετεωρολόγοι δεν περιμένουν βροχές τις επόμενες εβδομάδες.
Το 2003, ο πυρηνικός σταθμός στην Τσερναβόντα έκλεισε για σχεδόν ένα μήνα. Μέχρι στιγμής, η παροχή νερού ψύξης αυτό το καλοκαίρι ήταν «απρόσκοπτη», διαβεβαίωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρνα Τάνγκτσος.
Ωστόσο, έκανε λόγο και για μέτρα περιορισμού της παραγωγής «λόγω της έλλειψης νερού». Σε ορισμένες περιοχές η κατανάλωση νερού για τα ιδιωτικά νοικοκυριά έχει πλέον μειωθεί και η άρδευση κήπων και μικρών χωραφιών έχει περιοριστεί.