Ξεκινά μέχρι το τέλος του έτους να κατασκευάζεται στην πόλη το δίκτυο χαμηλής πίεσης με αρχικό σχεδιασμό για 2.650 συνδέσεις
Πρόσβαση στο δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου που ξεκινά μέχρι το τέλος του έτους να κατασκευάζεται στην πόλη των Ιωαννίνων, πρόκειται να αποκτήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Η υλοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ για την κατασκευή του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης που θα εξυπηρετεί εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές στα Ιωάννινα, συμπεριλαμβάνει και την πρόβλεψη σύνδεσης του ΠΓΝΙ με το δίκτυο, μέσω της κατασκευής ενός δικτύου χαμηλής πίεσης στη ΔΕ Μπιζανίου του Δ. Ιωαννιτών.
Αυτό περιγράφεται άλλωστε σαφώς στον προγραμματισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) που δόθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα έργα που θα αναπτυχθούν μέχρι το 2026.
Όπως είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες από τα Ιωάννινα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, σε επίσκεψή του στα Ιωάννινα και μετά τη σύσκεψη που είχε στη ΒΙΠΕ με τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων και τοπικούς φορείς, οι εργασίες κατασκευής του δικτύου στην πόλη θα ξεκινήσουν εντός του χειμώνα του 2022 και ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται πως υλοποιείται στην πράξη.
Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου στα Ιωάννινα έχει υπογραφεί ενώ παράλληλα εξελίσσονται και οι διαγωνισμοί στις άλλες τρεις έδρες των ΠΕ της Ηπείρου.
Ο κ. Τσάκας είχε κάνει γνωστό πώς ο αρχικός σχεδιασμός για την πόλη αφορά συνολικά σε 2.650 συνδέσεις καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την πρόβλεψη σύνδεσης με ενεργοβόρες κτιριακές υποδομές, όπως το ΠΓΝΙ ή το Πανεπιστήμιο είχε παραπέμψει σε συζητήσεις που θα γίνουν.
Οι συζητήσεις αυτές έγιναν και με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΠΓΝΙ, με τον διοικητή Νίκο Κατσακιώρη να συνεργάζεται στενά και με τη ΔΕΔΑ και με τη ΔΕΠΑ, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης του λειτουργικού κόστους για τη θέρμανση του νοσοκομείου, που προσεγγίζει τα 3,5 εκ. ετησίως με τη χρήση πετρελαίου.
Βέβαια, αν κάποιος λάβει υπόψιν της σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, προφανώς η εξοικονόμηση δε μπορεί να επέλθει, εκτιμάται όμως, ότι μεσοπρόθεσμα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις και η ανάπτυξη του τοπικού δικτύου, οι τιμές θα έχουν πέσει αισθητά και η επιλογή χρήσης του φυσικού αερίου θα είναι οικονομικά συμφέρουσα.
Σε αυτή τη φάση πάντως δεν προβλέπεται ή δεν αναφέρεται στον σχεδιασμό κάποια προοπτική επέκτασης του τοπικού δικτύου και προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που επίσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.
Ο σχεδιασμός για το τοπικό δίκτυο
Το δίκτυο χαμηλής και μέσης πίεσης θα καλύψει τις ΔΕ Πασαρώνος, Περάματος, Ιωαννίνων, Ανατολής, Μπιζανίου και Παμβώτιδας στην ΠΕ Ιωαννίνων, και τις ΔΕ Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας στις άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Η χάραξη του δικτύου στα Ιωάννινα προβλέπεται να γίνει ως ακολούθως:
• Στον Δήμο Ιωαννιτών:
Στη ΔΕ Ιωαννίνων και στη ΔΕ Περάματος αντίστοιχα, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης (τμήμα εξωτερικού βρόγχου) προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο αστικός ιστός της πόλης των Ιωαννίνων.
Στη ΔΕ Ανατολής, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, με σκοπό την εξυπηρέτηση του οικισμού της Ανατολής.
Στη ΔΕ Μπιζανίου, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης, με σκοπό την τροφοδότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Στη ΔΕ Παμβώτιδας, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης με σκοπό την εξυπηρέτηση του οικισμού του Κατσικά.
• Στον Δήμο Ζίτσας:
Στη ΔΕ Πασσαρώνος έχει προβλεφθεί, η κατασκευή δικτύου μέσης πίεσης για την τροφοδότηση της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και την διασύνδεση του αγωγού με αυτό της πόλης των Ιωαννίνων με την εγκατάσταση τεσσάρων σταθμών LNG.
Τροφοδοσία με LNG και μεταφορά με βυτιοφόρα
Από τη στιγμή που στην Ήπειρο δεν υπάρχει και για αρκετά ακόμη χρόνια δεν προβλέπεται να υπάρξει σταθερό δίκτυο χαμηλής πίεσης που θα συνδέεται με αγωγό αερίου, θα γίνεται μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, το δίκτυο διανομής της πόλης των Ιωαννίνων θα τροφοδοτείται με αέριο μέσω βυτιοφόρων από την εγκατάσταση Φόρτωσης Φορτηγών της Ρεβυθούσας.
Το αέριο θα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις των δεξαμενών που θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ, όπου θα αεριοποιείται και από εκεί θα διανέμεται στο τοπικό δίκτυο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ