Ταυτοποιήθηκε από επιστήμονες το μυστηριώδες τριχωτό κήτος που εμφανίστηκε στην παραλία του Όρεγκον.
Τι συμβαίνει στα νεκρά ζώα που ξεβράζονται.
Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο του τεράστιου τριχωτού πλάσματος που ξεβράστηκε πριν μερικές ημέρες στην παραλία του Όρεγκον, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής.
Το μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα ανακαλύφθηκε στις 12 Οκτωβρίου κοντά στη Φλωρεντία του Όρεγκον από έναν κάτοικο, ο οποίος μιλώντας στο τοπικό KOIN 6 News ανέφερε ότι μύριζε “θηλαστικό σε αποσύνθεση” και ήταν καλυμμένο με κάτι που έμοιαζε με άσπρες τρίχες.
“Απλώς δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτά που έχω δει ποτέ”, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέρντας πως έμοιαζε ινώδες και ήταν σαν ένα μεγάλο καλαμάρι.
Τα νεκρά ζώα, όπως αναφέρει το NewsWeek, ξεβράζονται συχνά σε κατάσταση αποσύνθεσης που τα καθιστούν αγνώριστα. Όταν τα μεγάλα ζώα πεθαίνουν στη θάλασσα, τα αέρια που παράγονται από την αποσύνθεση του σώματός τους κάνουν το κουφάρι να επιπλέει, το οποίο στη συνέχεια ξεβράζεται στην ακτή.
Η παράξενη μάζα ήταν καλυμμένη με έναν ινώδες ιστό, κάτι που οδήγησε τον κάτοικο του Όρεγκον να αναρωτηθεί αν ήταν φάλαινα ή κάποιο άλλο πλάσμα, ενώ τελικά πιστεύεται πως το κουφάρι ανήκει πιθανόν σε φάλαινα η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.
“Αν είχε κοπεί, ήταν πραγματικά περίεργο πώς η μυϊκή δομή κατέρρευσε και σχεδόν το έκανε να μοιάζει σαν να είχε κάποιου είδους πλοκάμια πάνω του”, είπε.
“Με βάση τις φωτογραφίες, θα υποθέσω ότι η μάζα είναι ένα πτώμα φάλαινας σε αποσύνθεση”, είπε στο Newsweek ο Μαρκ Κλέμεντς, καθηγητής παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ. “Οι δομές που μοιάζουν με τρίχες θα μπορούσαν να είναι τα υπολείμματα των μυϊκών ινών που υπάρχουν κατά μήκος του λαιμού και του στομάχου των φαλαινών”, πρόσθεσε.
Οι περίεργες νηματώδεις τρίχες που καλύπτουν τη μάζα αναφέρθηκε επίσης πως μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των τενόντων και των ινών κολλαγόνου, δημιουργώντας μια γούνινη υφή σε όλο το κήτος.
Οι φάλαινες μπορεί συχνά να πεθάνουν από μεγάλη ηλικία ή ασθένειες, αλλά μπορεί επίσης να καταλήξουν σε παραλίες ως αποτέλεσμα προσάραξης, όπου καταλήγουν στην άμμο και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο νερό. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές μαζικά, με δεκάδες φάλαινες ή δελφίνια να πεθαίνουν στην ίδια παραλία.