Παρασκευή 22.11.2024
More

    Δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως οι βακτηριακές λοιμώξεις

    Σύμφωνα με την medicalxpress οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας έναν στους οκτώ από όλους τους θανάτους το 2019, όπως αποκάλυψε την Τρίτη η πρώτη παγκόσμια εκτίμηση της θανατηφόρου δράσης τους.

    Η νέα ογκώδης μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, εξέτασε τους θανάτους από 33 κοινούς βακτηριακούς παθογόνους μικροοργανισμούς και 11 τύπους λοιμώξεων σε 204 χώρες και εδάφη.

    Οι παθογόνοι μικροοργανισμού συνδέθηκαν με 7,7 εκατομμύρια θανάτους -13,6% του παγκόσμιου συνόλου- το 2019, το έτος πριν από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Αυτό τα κατέστησε τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια, η οποία περιλαμβάνει τα εμφράγματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Μόλις πέντε από τα 33 βακτήρια ήταν υπεύθυνα για τους μισούς από αυτούς τους θανάτους: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae και Pseudomonas aeruginosa.

    Ο S. aureus είναι ένα βακτήριο κοινό στο ανθρώπινο δέρμα και τα ρουθούνια, ενώ το E. coli προκαλεί συνήθως τροφική δηλητηρίαση.

    Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του Global Burden of Disease, ενός τεράστιου ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation και στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

    «Αυτά τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν για πρώτη φορά την πλήρη έκταση της παγκόσμιας πρόκλησης για τη δημόσια υγεία που θέτουν οι βακτηριακές λοιμώξεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας με έδρα τις ΗΠΑ.

    «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεθούν αυτά τα αποτελέσματα στο ραντάρ των πρωτοβουλιών για την παγκόσμια υγεία, ώστε να πραγματοποιηθεί μια βαθύτερη κατάδυση σε αυτά τα θανατηφόρα παθογόνα και να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των λοιμώξεων».

    Η έρευνα επισημαίνει έντονες διαφορές μεταξύ φτωχών και πλούσιων περιοχών.

    Στην υποσαχάρια Αφρική, υπήρχαν 230 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους από τις βακτηριακές λοιμώξεις. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 52 ανά 100.000 σε αυτό που η μελέτη ονόμασε «υπερ-περιοχή υψηλού εισοδήματος», η οποία περιλαμβάνει χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της περιοχής Αυστραλίας-Ασίας

    Οι συγγραφείς ζήτησαν αυξημένη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων για νέα εμβόλια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων, προειδοποιώντας επίσης για την «αδικαιολόγητη χρήση αντιβιοτικών».

    Το πλύσιμο των χεριών είναι μεταξύ των μέτρων που συνιστώνται για την πρόληψη της μόλυνσης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ