Παρασκευή 22.11.2024
More

    Πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στον κορωνοϊό

    Αυστραλοί επιστήμονες κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα «πολεμά» τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.  

    Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό αναρρώνουν με τρόπο ανάλογο με αυτόν στην περίπτωση της γρίπης.

    Ο ακριβής καθορισμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ενεργοποιούνται θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, τη στιγμή που ο πλανήτης μετρά πάνω από 160.000 κρούσματα και 6.500 θανάτους.

    «Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή είναι η πρώτη φορά που πραγματικά κατανοούμε πώς το ανοσοποιητικό μας αντιδρά στον νέο κορωνοϊό», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Katherine Kedzierska.

    Η έρευνα που διεξήχθη στη Μελβούρνη από το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Peter Doherty χαίρει αποδοχής και από άλλους ειδικούς και θεωρείται τομή στη μάχη κατά του ιού.

    Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

    Υπάρχουν ήδη αρκετά περιστατικά παγκοσμίως που έχουν αναρρώσει πλήρως από τον κορωνοϊό, πράγμα που σημαίνει καταρχάς ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να τον αντιμετωπίσει με επιτυχία. Όμως για πρώτη φορά, η έρευνα ταυτοποίησε τέσσερις τύπους ανοσοκυττάρων που πολεμούν τον ιό.

    Η μελέτη έγινε σε ασθενή με ήπια συμπτωματολογία, χωρίς βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Πρόκειται για μια 47χρονη γυναίκα από τη Γουχάν της Κίνας που νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Αυστραλίας και ανάρρωσε μέσα σε 14 ημέρες.

    Η Δρ. Kedzierska δήλωσε στο BBC ότι η ομάδα της εξέτασε «όλο το εύρος της ανοσολογικής απόκρισης» στην ασθενή. Τρεις μέρες πριν η κατάσταση της υγείας της να αρχίσει να βελτιώνεται, συγκεκριμένα κύτταρα παρατηρήθηκαν στο κυκλοφορικό της. Σύμφωνα με τη Δρ. Kedzierska, τα ίδια κύτταρα ενεργοποιούνται, σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από την ανάρρωση, στην περίπτωση της κοινής γρίπης.

    «Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό το εύρημα και από το γεγονός ότι παρατηρήσαμε την εμφάνιση των ανοσοκυττάρων στην ασθενή πριν από την κλινική της βελτίωση. Πάνω από δέκα επιστήμονες δούλεψαν για τέσσερις εβδομάδες για να προβούμε σε αυτό το συμπέρασμα».

    Πώς θα βοηθήσει αυτή η παρατήρηση;

    Η εξακρίβωση της στιγμής που το ανοσοποιητικό ενεργοποιείται μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της πορείας του ιού, σύμφωνα με τον Δρ. Bruce Thompson, πρύτανη του τμήματος επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου Swinburne. «Όταν ξέρεις πότε ακριβώς συμβαίνουν οι διάφορες αποκρίσεις, μπορείς να προβλέψεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι με την πορεία του ιού και με την ανάρρωση.

    Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Greg Hunt δήλωσε ότι αυτό το εύρημα θα μπορούσε να επισπεύσει την ανάπτυξη του εμβολίου, καθώς και πιθανές θεραπείες για τους ασθενείς.

    Σύμφωνα με τη Δρ. Kedzierska, το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να διαπιστώσουν γιατί η ανοσολογική απόκριση είναι πιο αδύναμη σε βεβαρημένες περιπτώσεις. «Είναι σημαντικό τώρα να καταλάβουμε τι λείπει ή τι διαφέρει στους ασθενείς που κατέληξαν ή στα πολύ βαριά περιστατικά, ώστε να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να τους προστατέψουμε».

    Το συγκεκριμένο ινστιτούτο ήταν εκείνο που τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά, αναπαρήγαγε τον ιό εκτός Κίνας. Έκτοτε έχει λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την αυστραλιανή κυβέρνηση, αλλά και δωρεές από επιχειρήσεις και από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Jack Ma.

     

    Με πληροφορίες από BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ