Προφυλακισμένη για ένα μήνα θα παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Αυτό αποφάσισαν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, ενώπιον των οποίων η κ. Καϊλή απολογήθηκε χθες το πρωί για τις κατηγορίες της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος που της αποδίδονται. Η ίδια φέρεται να ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι», ωστόσο το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της κράτησής της. Αν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών.
Οπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο συνήγορος της Eύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, το κλίμα ήταν από την αρχή αρνητικό για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, καθώς ο εισαγγελέας θεώρησε την κ. Καϊλή ύποπτη φυγής από τη χώρα και προέβαλε μάλιστα ως επιχείρημα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα στείλουν κατασκόπους προκειμένου να την απαγάγουν και να τη μεταφέρουν στη χώρα τους. Σε νέες δηλώσεις του στο Mega, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, υποστήριξε ότι στη διάρκεια της ακρόασης ο εισαγγελέας δεν διατύπωσε νομικά επιχειρήματα ικανά να αιτιολογήσουν την προφυλάκιση και απέδωσε την απόφαση σε πολιτικά κίνητρα.
Η απολογία
Η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε χθες νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Βρυξελλών από τις φυλακές του Αρεν όπου κρατείται, συνοδευόμενη από τον ελληνικής καταγωγής συνήγορό της Αντρέ Ριζόπουλο και τον ποινικολόγο Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Η απολογία της ήταν σύντομη, καθώς διήρκεσε μόλις μιάμιση ώρα. «Είπαμε όλα μας τα επιχειρήματα. Η κ. Καϊλή ποτέ δεν έχει δωροδοκηθεί, είναι αθώα», επανέλαβε ο κ. Δημητρακόπουλος στους δεκάδες δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από τη δικαστική αίθουσα. Ο κ. Αντρέ Ριζόπουλος πρόσθεσε ότι «η Εύα Καϊλή συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών αρχών», ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι στοιχεία της δικογραφίας έχουν ήδη δημοσιευθεί στον Τύπο. Οπως είπε, δεν είχε δει ποτέ να γίνεται, σε τέτοιο βαθμό, παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας.
Η Εύα Καϊλή συνελήφθη το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα εις βάρος της ασκήθηκε δίωξη για διαφθορά και ξέπλυμα. Το ίδιο συνέβη και με τους τρεις συγκατηγορουμένους της: τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και τον λομπίστα Νικολό Ταλαμάνκα. Οι τρεις τελευταίοι απολογήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Τζόρτζι ομολόγησε την ενοχή του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να «αθωώσει» τη σύντροφό του. Η Εύα Καϊλή, αντίθετα, ζήτησε και πήρε αναβολή σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση της και να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα του Ιταλού συντρόφου της.
Ενδημική διαφθορά
Μιλώντας στο περιοδικό Stern, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκο Ζεμζρότ επιχείρησε να εξηγήσει από πού προήλθε το σκάνδαλο χρηματισμού που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. «Η διαφθορά είναι ενδημική», είπε. «Θα έκανε κάτι τέτοιο η Εύα Καϊλή αν πίστευε ότι θα καταλήξουν στη φυλακή και αυτή και ο σύντροφός της; Το παιδί τους δεν είναι ούτε δύο χρόνων, κανένας δεν ρισκάρει κάτι τέτοιο. Θεώρησε ότι δεν θα πιαστεί», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Αυτή η υπόθεση είναι για μένα απόδειξη ότι υπάρχει κουλτούρα διαφθοράς, μια κουλτούρα στην οποία η διαφθορά συνήθως δεν έχει συνέπειες, άρα μετατρέπεται σε κανονικότητα. Είναι σίγουρο ότι η Καϊλή δεν σκέφτηκε “τώρα έχω κάνει κάτι τελείως τρελό”», εκτίμησε.
Ο ιταλικός Τύπος
Η τόλμη των βελγικών αρχών στην υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο σχολιάζεται με καυστικό τρόπο στην Ιταλία, όπου η συντηρητική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι μόλις άλλαξε τον νόμο για να βοηθήσει όσους έχουν καταδικαστεί για διαφθορά. «Την ίδια στιγμή που γίνονται έρευνες στα γραφεία των ευρωβουλευτών μας στις Βρυξέλλες, στην ιταλική Γερουσία ψηφίστηκε το διάταγμα που κάνει διευκολύνσεις σε όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα εις βάρος της δημόσιας διοίκησης», σημείωσε η ιταλική εφημερίδα Fatto Quotidiano. Η κυβέρνηση Μελόνι καταργεί νόμο της κυβέρνησης Κόντε του 2019, με τον οποίο πολλά αδικήματα διαφθοράς τιμωρούντο με φυλάκιση.
Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε εκτενή αποσπάσματα από την κατάθεση της Καϊλή στην Εισαγγελία του Βελγίου. Στα αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν η Καϊλή εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα αποθήκευε ο πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι, μέσω του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, στο σπίτι της, γιατί αυτή είχε ασυλία. Η Καϊλή φέρεται να χαρακτήρισε τον Τζόρτζι «ανίκανο να πει “όχι”», κάτι που απέδωσε στο νεαρόν της ηλικίας του (35 ετών).
Το οικόπεδο στην Πάρο
Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή δεσμεύθηκε με απόφαση της αρμόδιας Αρχής το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων στην Πάρο, το οποίο αγοράστηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι το περασμένο καλοκαίρι. Η δέσμευση αποφασίστηκε καθώς, όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό έγγραφο που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης και το οποίο απευθύνει στον Οικονομικό Εισαγγελέα, υπάρχουν υπόνοιες ότι η εν λόγω αγορά μπορεί να υποκρύπτει ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Παράλληλα δεσμεύθηκε και κοινός λογαριασμός που είχαν η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου. Πάντως, μέσω του Ελληνα συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών, όταν είχε υποβληθεί σχετική ερώτηση, αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε καθ’ όλα νόμιμη και τα χρήματα γι’ αυτήν δικαιολογούνται από τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.