Σάββατο 23.11.2024
More

    Το βάρος στα δάνεια και την ενίσχυση των εργαζομένων

    Ένα πρώτο χειροπιαστό μέτρο για την αγορά είναι η αναστολή στα δάνεια των συνεπών επιχειρηματιών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Σήμερα αναμένονται και μέτρα για τους εργαζομένους ενώ το βάρος στην ενίσχυση της οικονομίας έδωσε στο διάγγελμά του χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

    Πιο αναλυτικά, την αναστολή της καταβολής χρεολυσίων για ένα εξάμηνο προς τις τράπεζες, από τους ενήμερους επιχειρηματίες έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ,ανέφερε ότι για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή εμφανίζουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους, έχει ήδη προβλεφθεί αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ αναμένονταν  οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες για την αναστολή χρεολυσίων για έξι μήνες για τους ενήμερους επιχειρηματίες την 31η Δεκεμβρίου 2019, κάτι που έγινε αργότερα.

    Παράλληλα, θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, το ύψος και οι λεπτομέρειες του ειδικού επιδόματος στους εργαζόμενους το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί, με παράλληλη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Προανήγγειλε επίσης πρωτοβουλίες για αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής συντάξεων, ώστε οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να μην σπεύδουν την ίδια ημέρα στα γκισέ των τραπεζών και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, απευθύνοντας μάλιστα και σχετική έκκληση.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε ένα τριπλό πλέγμα εξαιρέσεων δαπανών, το οποίο κέρδισε η χώρα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ («δεν υπάρχει ποσοστό») και ο νέος στόχος θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης σε μεταγενέστερο χρόνο. Παράλληλα, έχει ήδη συμφωνηθεί ότι από τον όποιον επικαιροποιημένο στόχο θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είτε αυτές αφορούν στις δαπάνες υγείας και στη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων είτε στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή. Ενώ, υπήρξε συμφωνία για να εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

    Οι τράπεζες

    Την αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα  μέχρι τουλάχιστον την 30η/9/2020 για νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

    Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το  σχετικό αίτημα.

    2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής

    Το δεύτερο μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό εστιάστηκε στα μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία, τη στήριξη της Υγείας και στην ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις.

    «Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά.

    Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία», είπε.

    Για τα μέτρα ανέφερε:

    Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται: O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Ξεκινώ από το τελευταίο.

    Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%.  Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές.

    Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.

    Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές  δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

    Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

    Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.

    Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα  γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

    Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια».

    Για το σύστημα Υγείας ανέφερε:

    «Στο μέτωπο της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες».

    Ανακοίνωσε ακόμα ότι τον συντονισμό της μάχης έχει  πλέον η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

    «Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

    Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό», πρόσθεσε.

    Υπενθύμισε τέλος γιατί «μένουμε σπίτι»;

    «Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε.

    Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς».

    Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά:  Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους. Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι.

    Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα».

    «Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός  είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ