Κυριακή 19.01.2025
More

    Εισαγγελική παρέμβαση για τον Λούρο

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταστρεπτικές παρεμβάσεις στον ποταμό Λούρο παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που εμποδίζει την υποβάθμιση του θέματος από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία εξακολουθεί να αρνείται ότι συντελέστηκε περιβαλλοντική ζημιά. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης «επιτέθηκε» χθες στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και στον ΟΦΥΠΕΚΑ, που πιστοποίησαν με αυτοψίες τους την καταστροφή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή», η παραγγελία εστάλη τη Δευτέρα από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Η εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται και στα δύο ρεπορτάζ της «Κ» που ανέδειξαν το θέμα (29.11.22 και 28.12.22) και ζητάει να διερευνηθεί κατεπειγόντως το ενδεχόμενο παράβασης της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και γενικώς της τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

    Από την πλευρά της η Περιφέρεια Ηπείρου, με εργολαβίες της οποίας έγιναν οι επίμαχες επεμβάσεις στον Λούρο, εξακολουθεί να αρνείται ότι προκλήθηκε ζημιά. Χθες ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε συνέντευξη Tύπου στο θέμα, κατηγορώντας τον Οργανισμό Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ότι «ήθελαν να δημιουργήσουν θέμα». «Θεωρώ ότι απαξιώνουν τους ανθρώπους που δουλεύουν στις υπηρεσίες, τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιά στις περιουσίες τους. Oταν κάποιος πάει να κάνει μια έρευνα, είτε αυτό λέγεται ΟΦΥΠΕΚΑ είτε επιθεωρητές, πρέπει να την κάνει με σκέψη, ωριμότητα και όχι επιδερμικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αυτοψίες

    Η Περιφέρεια εξακολουθεί να απορρίπτει τα ευρήματα των δύο αυτοψιών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν γίνει εκτεταμένες επεμβάσεις στη φυσική κοίτη του Λούρου. Ανάμεσα σε αυτές, διάνοιξη και ισοπέδωση της κοίτης, απομάκρυνση βλάστησης από την παρόχθια ζώνη και καταστροφή του μοναδικού βιοτόπου του ενδημικού είδους πέστροφας Salmo lurensis. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Δεκέμβριο, στην επιστολή του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ζητείτο η λήψη μέτρων για την εκτίμηση και την αποκατάσταση της ζημιάς, η Περιφέρεια είχε απαντήσει διά της τεχνικής υπηρεσίας ότι το μόνο που είχε διαπιστωθεί ήταν η διακοπή της ροής του νερού για μερικές ημέρες λόγω λειψυδρίας. Ομως στις 30 Δεκεμβρίου απάντησε στο ΣΥΓΑΠΕΖ και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία πραγματοποίησε δύο αυτοψίες, στις 10 και 25 Νοεμβρίου, από τις οποίες το μόνο εύρημα που προέκυψε ήταν η προσωρινή διακοπή της ροής του ποταμού. Υποστήριξε δε ότι τα ευρήματα των επιθεωρητών και του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν δικαιολογούνται από το είδος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν.

    Μέσα στις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να ανατεθούν δύο μελέτες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, μία για να προσδιοριστούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητα του Λούρου (και ειδικά στην ενδημική πέστροφα, η οποία περιλαμβάνεται σε εθνικό σχέδιο δράσης αφού είναι απειλούμενη) και μία για τις επιπτώσεις της αποψίλωσης στο ενδεχόμενο πλημμύρας. Από το αποτέλεσμα των μελετών θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας αν τελικά έχει συντελεστεί σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στον Λούρο, ώστε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ