Παρασκευή 22.11.2024
More

    Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα μουσεία

    Την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου πέντε μουσεία της χώρας.

    Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 με την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις ψηφοφορίες.

    Με το νομοσχέδιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θα πάψουν να είναι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

    Έντονη δυσαρέσκεια από εξωκοινοβουλευτικούς φορείς

    Λίγη ώρα νωρίτερα εξωκοινοβουλευτικοί φορείς εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για δημιουργία δύο ταχυτήτων υπαλλήλων και για μη κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.

    Η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού  ότι αγνόησε τον Σύλλογο και δεν έκανε κανένα διάλογο και καμία διαβούλευση με τους εργαζομένους.

    Παράλληλα,  έκανε λόγο για σκόπιμη υποστελέχωση των μουσείων προκειμένου να δικαιολογηθεί η διαχείρισή τους και η εκμετάλλευση τους από ιδιώτες χωρίς έλεγχο και διαφάνεια.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Ιωάννης Βερροιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων. «Το κράτος αποποιείται της ευθύνης του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και περνάει τη διαχείριση των μουσείων σε διορισμένα διοικητικά συμβούλια», είπε, μεταξύ άλλων.

    Κατά της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ, τάχθηκε ο Δημήτρης Κουφοβασίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, υποστηρίζοντας ότι «μετατρέπεται ο πολιτιστικός πλούτος και τα μουσεία της χώρας μας σε ντεκόρ».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θεοφάνης Χάρχαρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Μουσείου Ακρόπολης, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση των εργαζομένων και μη εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    «Είναι ένα μοντέλο… λειτουργίας των μουσείων που δεν εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα ενώ δημιουργεί ζητήματα κατά πόσο ιδιώτες μπορούν να αποφασίζουν χωρίς έλεγχο για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε μεταξύ άλλων.

    Ο Παναγιώτης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, εξέφρασε φόβους για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των μουσείων παραχωρώντας τη διαχείριση τους σε ιδιώτες με καταστροφικές συνέπειες. «Είναι μια πολιτική μνημονίου που ανοίγει την πόρτα στη συρρίκνωση τους», ανέφερε.

    Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε και ο Ιωάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και τη δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ