«Είναι ο πνευματικός πρόγονος πόλεων όπως το Ντουμπάι»
Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρήκαν την παλαιότερη πόλη μαργαριταριών στον Περσικό Κόλπο σε ένα νησί στο βορρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ενώ παλαιότερες πόλεις μαργαριταριών έχουν αναφερθεί σε ιστορικά κείμενα, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν βρει μια από αυτές.
Τα αντικείμενα, που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο νησί Siniyah στο Umm al-Quwain, που πιθανότατα κάποτε φιλοξενούσε χιλιάδες ανθρώπους, χρονολογούνται από την προϊσλαμική ιστορία της περιοχής στα τέλη του 6ου αιώνα.
«Αυτό είναι το παλαιότερο παράδειγμα αυτού του είδους της πόλης μαργαριταριών Khaleeji», δήλωσε ο Τίμοθι Πάουερ, αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χρησιμοποιώντας μια λέξη που σημαίνει «Κόλπος» στα αραβικά. «Είναι ο πνευματικός πρόγονος πόλεων όπως το Ντουμπάι».
Η πόλη των μαργαριταριών βρίσκεται στο νησί Siniyah, το οποίο προστατεύει τους βάλτους Khor al-Beida στο Umm al-Quwain, ένα εμιράτο περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντουμπάι κατά μήκος της ακτής του Περσικού Κόλπου. Στο νησί, το όνομα του οποίου σημαίνει «φώτα που αναβοσβήνουν», οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη ανακαλύψει ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι που χρονολογείται έως και 1.400 χρόνια πριν.
Η πόλη βρίσκεται νότια αυτού του μοναστηριού και εκτείνεται σε περίπου 143.500 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια ποικιλία σπιτιών φτιαγμένων από πέτρες παραλίας και ασβεστοκονίαμα, και οι διαστάσεις τους κυμαίνονταν από στενά διαμερίσματα μέχρι πιο εκτεταμένα σπίτια με αυλές, γεγονός που υποδηλώνει μια κοινωνική διαστρωμάτωση, δήλωσε ο Πάουερ.
Η περιοχή φέρει επίσης σημάδια κατοίκησης όλο το χρόνο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου ανθούσε η επιχείρηση των μαργαριταριών, που λειτουργούσαν εποχιακά.
Στα σπίτια, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αψεγάδιαστα μαργαριτάρια και βαρίδια κατάδυσης, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ελεύθεροι δύτες για να βυθίζονται γρήγορα, βασιζόμενοι μόνο στο να κρατούν την αναπνοή τους.
Πιθανόν οι κάτοικοι να ήταν χριστιανοί
Η πόλη προϋπήρχε της ανόδου του Ισλάμ στην Αραβική Χερσόνησο, γεγονός που καθιστά τους κατοίκους της πιθανότατα χριστιανούς. Ο προφήτης του Ισλάμ Μωάμεθ γεννήθηκε γύρω στο 570 και πέθανε το 632 μετά την κατάκτηση της Μέκκας στη σημερινή Σαουδική Αραβία.
Στην ανασκαφή συμμετείχαν το Τμήμα Τουρισμού και Αρχαιολογίας του Umm al-Quwain, το Πανεπιστήμιο των ΗΑΕ, η Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή στο εμιράτο και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το Umm al-Quwain, το λιγότερο πυκνοκατοικημένο εμιράτο των ΗΑΕ, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα κέντρο επισκεπτών στον χώρο.
Η ιστορία της μαργαριταροθηρίας, η οποία κατέρρευσε γρήγορα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την εισαγωγή των τεχνητών μαργαριταριών και τη Μεγάλη Ύφεση, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία των ΗΑΕ.
«Βρίσκεις μόνο ένα μαργαριτάρι σε κάθε 10.000 όστρακα στρειδιών. Πρέπει να βρεις και να πετάξεις χιλιάδες όστρακα στρειδιών για να βρεις ένα. Τα απόβλητα της βιομηχανίας μαργαριταριών, ήταν κολοσσιαία», κατέληξε ο Πάουερ.
Με πληροφορίες από Associated Press