Με σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας τους
Με ένα απλό σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας τους θα μπορούν οι κάτοχοί τους να έχουν δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε σχετική ανακοίνωση, επεσήμανε πως «αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα (…) η καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά».
«Αποτελεί δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας, καθώς ο πολιτισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Στο πλαίσιο μιας χωρητικής κοινωνίας και της ισότιμης πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στον πολιτισμό δημιουργήθηκε η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των ΑμεΑ και παράλληλα λειτουργεί ως κάρτα πολιτισμού. Επαναφέρουμε την Κάρτα Πολιτισμού, η οποία θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017. Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας παρέχει το δικαίωμα στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους να έχουν πρόσβαση στους χώρους πολιτισμού, με αξιοπρέπεια – χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η επί τόπου πιστοποίηση της αναπηρίας τους – και την ελεύθερη είσοδό τους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία» ενημέρωσε.
Ακόμα, όπως γνωστοποίησε, «προωθείται η επέκταση της λειτουργίας της κάρτας στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη».
H Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και την υλοποίησή της τριάντα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της. «Πρόκειται για μία αναγκαία υπηρεσία που λειτουργεί ως ταυτότητα και ως αποδεικτικό της αναπηρίας και διασφαλίζει την πρόσβασή του κατόχου της στις υπηρεσίες και τα αγαθά που δικαιούται».
«Σήμερα κάνουμε ακόμη ένα βήμα, για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας, καθώς πλέον οι κάτοχοι της κάρτας αναπηρίας δεν χρειάζεται να εκδώσουν εισιτήριο για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, με ουσιαστικές πράξεις, συνεχίζουμε να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας ισότιμης που μας χωρά όλους. Συνεχίζουμε. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» είπε.