Δευτέρα 25.11.2024
More

    Χρήσιμο εργαλείο, με πολλές, όμως, παρατηρήσεις

    Το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη λίμνη

    Χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο που θα βοηθήσει καθοριστικά στην σύνταξη και υπογραφή του Π.Δ της Παμβώτιδας, κρίνει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που συζητήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά μία σειρά λόγων και παραμέτρων, προτάσεων και αστοχιών, απειλούν, να «τινάξουν στον αέρα» για μία ακόμη φορά την προσπάθεια.

    Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης μπορεί να μη διήρκεσε πολλή ώρα, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει, ακόμη και για θέματα ήσσονος σημασίας, όμως κατά κοινή ομολογία ήταν από τις πλέον ενδιαφέρουσες και αυτό λόγω της άρτιας και εμπεριστατωμένης εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας από τις κ.κ Κουμπούρη και Βλάχου αντίστοιχα.

    Η γενική παραδοχή, πως η ΕΠΜ έπρεπε έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια να έχει συνταχθεί και πως είναι ένα σημαντικό βήμα για να φτάσουμε στο Π.Δ της λίμνης, ακολουθήθηκε από μία συνολική και επιμέρους κριτική για πολλά λάθη, παραλείψεις και κενά που διαπιστώνονται στη Μελέτη και τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν μετά τη δημόσια διαβούλευση.

    Από τα πυρά του δημοτικού συμβουλίου, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και παρατάξεων δεν ξέφυγαν οι μελετητές, αλλά ούτε και η πολιτική ηγεσία, κυρίως για το γεγονός της απουσίας και των δύο από τη συνεδρίαση και συζήτηση επί της Μελέτης.

    Κάποιες από τις βασικές παραμέτρους των παρατηρήσεων συνοψίζονται στο ότι στην ΕΠΜ δεν καταγράφονται με σαφήνεια, οι πιέσεις που υφίστανται οι προστατευόμενες περιοχές και στοιχεία για να γίνει προσπάθεια περιορισμού των δραστηριοτήτων, έργων, χρήσεων γης. Επίσης, δεν απεικονίζεται με σαφήνεια στους χάρτες που συνοδεύουν την ΕΠΜ η όχθη και παρόχθια ζώνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση διοικητικών πράξεων από την υπηρεσία. Συνολικά η υπηρεσία του δήμου, που εισηγήθηκε το θέμα υποβάλλει 11 σημεία – παρατηρήσεις, που υιοθετήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο.

    Οι τοποθετήσεις

    Ο Θ. Μπέγκας από την «Ενότητα Πολιτών» χαρακτήρισε ως «φαρσοκωμωδία» το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας επιχειρείται να προωθηθούν οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του Π.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας.

    Παράλληλα, εξέφρασε την διαφωνία του με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στο κεντρικό κράτος, επισημαίνοντας ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σε νομοθετήματα που απορρέουν από μια τέτοια πολιτική.

    Μπαίνοντας στην ουσία των όσων προβλέπει η Μελέτη ο κ. Μπέγκας, σημείωσε αρχικά ότι πρόκειται για ένα κείμενο υπερβολικά εκτεταμένο και δυσανάγνωστο. Επί της ουσίας πρόκειται για μια κακή μελέτη.

    «Σωστά έχουμε σήμερα μια υπηρεσιακή εισήγηση. Για ένα τόσο σοβαρό και σύνθετο ζήτημα όμως, αρκεί μόνο μια άποψη; Δεν αξίζει να συνθέσουμε απόψεις λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις άλλων φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών; Για παράδειγμα, είναι σήμερα το ΤΕΕ Ηπείρου εδώ; Έχει καταλήξει κάπου ως εξειδικευμένος φορέας ώστε να συμβάλλει στη διαμόρφωση της άποψής μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας.

    Την άποψη και θέση της παράταξης, ότι ανθρωπογενείς δραστηριότητες πρέπει να επιτρέπονται, αλλά με θεσμοθετημένους κανόνες και όρους με συστηματικό έλεγχο, εξέφρασε η Τατ. Καλογιάννη για την παράταξη «Ιωάννινα 2023».

    «Ο σχεδιασμός που θα προκύψει από την ΕΠΜ είναι δεσμευτικός και για τα μελλοντικά κανονιστικά χωρικά σχέδια τοπικού επιπέδου, όπως το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Ιωαννιτών. Το προστατευτικό καθεστώς που θα ισχύσει από την ΕΠΜ δεν θα μπορεί να μεταβληθεί.

    Συνεπώς, πρέπει να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα ξεπεραστεί το θέμα αυτό. Είναι αναγκαίο να ληφθεί υπ’ όψιν η αναγκαιότητα για την ορθολογική διαχείριση της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της ελεύθερης βόσκησης, με τον καθορισμό της βοσκοϊκανότητας κατά είδος, το χρόνο, τη διάρκεια και των χώρων βόσκησης, τον αριθμό και το είδος ζώων, καθώς να γίνει και σαφής αναφορά για τη μεταβατική περίοδο από τη θεσμοθέτηση του παρόντος μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

    Πρέπει να τεθούν σαφή χρονικά όρια για την μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων που αντίκεινται στις επιτρεπτές χρήσεις του παρόντος.

    Πρέπει να γίνει αναφορά στην οικολογική στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας καθώς επηρεάζει αποφασιστικά τη λειτουργία όλου του οικοσυστήματος της παραλίμνιας περιοχής», επισήμανε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη.

    Για μία μελέτη, το περιεχόμενο της οποίας αλλάζει προς το χειρότερο την υφιστάμενη κατάσταση στη λίμνη Παμβώτιδα και στο λεκανοπέδιο, έκανε λόγο ο Λαζ. Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή», πλέκοντας το εγκώμιο της υπηρεσίας, για την εισήγησή της, που «είναι πολύ πιο μπροστά από τη μελέτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Όλυ Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας αντίστοιχα επέμειναν στο ότι ακόμη και μέσα από τη Μελέτη φαίνεται, ότι ο πρώτιστος στόχος είναι η εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Ο πρώην αντιδήμαρχος Β. Βλέτσας για την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» έκανε έναν απολογισμό του έργου επί της δικής του αντιδημαρχίας, που είχε αρμοδιότητα την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος, ενώ τέλος ο Άρης Μπαρτζώκας, επισήμανε πως θα ήταν πιο σίγουρος για τις θέσεις του εάν είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους μελετητές, που θα μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήματα.

    «Το δημοτικό μας συμβούλιο λαμβάνει έγκαιρα θέση και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Οφείλουμε να συμμετέχουμε στη συζήτηση. Η υπηρεσία μας έκανε μία άρτια δουλειά αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο» σημείωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ